Prea mici, pentru pensii private

1Comentariu
Prea mici, pentru pensii private
BUCURESTI - Pilonul II al pensiilor private a fost o pălărie prea mare pentru unele fonduri de pensii. Fondurile cu mai putin de 50%

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) şapte dintre cele 18 fonduri de pensii nu au reşit să atragă împreună numărul total de 50.000 de participanţi care, potrivit legii, ar trebui să-l adune un singur fond în trei ani. Soluţia pentru aceste fonduri este vânzarea participanţilor. De fap, potrivit analiştilor din domeniu, pentru unele fonduri acesta a fost şi scopul iniţial.

Participanţi puţini

Primul care vrea să renunţe este Zepter Fond de Pensii. Acesta a reuşit să atragă înainte de repartizarea aleatorie doar 1.558 de participanţi şi o cotă de piaţă de 0,04%. După repartizare ar mai putea primi încă 200 de participanţi. Surse din piaţă sunt de părere că pentru fiecare participant, Zepter ar putea primi 150 de euro.

Alte fonduri de pensii care au atras mai puţini participanţi ar putea alege şi ele să-şi vândă participanţii, aşteptând, în acest sens, reglementările legislative. „Potrivit legii, fondurile de pensii trebuie să ajungă în trei ani la 50.000 de participanţi. În caz contrar vor fi scoase de pe piaţă”, a declarat Dan Pescaru, director general adjunct la CSSPP. Potrivit acestuia, din experienţa altor ţări care au implementat sistemul pensiilor obligatorii, doar 60% dintre fondurile obligatorii au rezistat.

Asta înseamnă că în România ar putea rămâne pe piaţă 11 din cele 18 fonduri de pensii. Potrivit CNAPAS, primele 11 fonduri au o cotă de piaţă de 98,7%, cu un număr de 3.938 de participanţo atraşi. După ultima validare, pe primul loc se situează ING Fond de Pensii cu 1.279.955 de aderenţi (cota de piaţă de 32,07%), urmată de Alliaz-Ţiriac cu 1.017.935 participanţi (cotă de piaţă de 25,51% şi Generali – 400.465 de aderenţi (cota de 10,43%).

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor