Precizări la completarea Declaraţiei fiscale

Noile declaratii speciale pentru declararea veniturilor obtinute în 2005 sunt mai complicate decât cele de anul trecut. Cel putin asa considera majoritatea contribuabililor care a trebuit sa le completeze.

„Nu înteleg de ce noi, românii, trebuie sa ne complicam, când lucrurile ar putea fi simplificate”, se întreaba Marilena Anton, care a obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bihor vine cu lamuriri pentru cei care nu stiu sa completeze declaratiile.

„Veniturile obtinute din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi industriale, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor”, a precizat Smaranda Scridon, director executiv la DGFP Bihor. Determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala se poate efectua dupa doua metode, contribuabilul având dreptul de optiune: prin deducerea unei cote forfetare de cheltuieli sau prin determinarea venitului net în sistem real.

Prin deducere


Venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se determina prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli aplicata la venitul brut, precum si a contributiilor obligatorii datorate, potrivit legii. Nivelul cotei de cheltuieli este pentru anul 2005 de 40%, iar în cazul operelor de arta monumentala, nivelul cotei de cheltuieli este de 50%.

„Cota de cheltuieli forfetare nu se acorda în cazul în care persoanele fizice utilizeaza baza materiala a beneficiarului acestor drepturi de proprietate intelectuala”, a specificat Smaranda Scridon.

În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala transmise prin succesiune, al veniturilor din exercitarea dreptului de suita ori al veniturilor reprezentând remuneratia compensatorie pentru copia privata, venitul net se determina ca diferenta între venitul brut si comisionul cuvenit organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori care, conform legii, au atributii de colectare ori de repartizare a veniturilor între titularii de drepturi.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !