Prefect cu profit din bani publici

22Comentarii
Prefect cu profit din bani publici
Deputatul Lucia Varga îi cere premierului Emil Boc să îl debarce din fruntea Prefecturii pe Gavrilă Ghilea.

„Solicit expres premierului Boc să emită de urgenţă o Hotărâre pentru revocarea din funcţia de prefect a domnului Gavrilă Ghilea. Ar fi un gest de minimă onoare din partea premierului, după ce chiar subordonatul său a recunoscut că face afaceri cu statul, pentru că implicarea sa în asemenea afaceri reprezintă o gravă atingere adusă Instituţiei Prefectului”, a spus ieri deputatul PNL, Lucia Varga.

Cererea parlamentarului vine după ce într-o emisiune difuzată luni seară de Realitatea TV, prefectulGhilea a recunoscut că firma sa, Construcţii Bihor, construieşte o sală de sport în satul Petrileni, contra sumei de 2,60 milioane lei. Prefectul Ghilea a mai afirmat că lucrările primite nu i-au fost atribuite pe criterii politice. El a mai declarat că este doar acţionar majoritar la această firmă, dar că nu mai deţine nicio funcţie executivă. „După ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria aşa cum trebuie faţă de cetăţenii acestui judeţ”, a afirmat Ghilea.

Ieri, Ghilea a întrebat-o retoric pe Varga dacă doar pentru faptul că e acţionar acolo, firma Construcţii Bihor ar trebui închisă. „Până acum, impresia mea era că Lucia Varga e o doamnă. Însă se pare că am rămas doar cu impresia”, a mai ţinut să ne declare prefectul.

Lucia Varga a subliniat că, spre deosebire de deputatul Silviu Prigoană, „domnul prefect nu a ales între afaceri şi politică, potrivit instrucţiunilor de partid”, ceea ce l-ar pune pe Ghilea în conflict de interese.

„Domnul Ghilea nu a dat niciun semn că ar părăsi fie funcţia, fie afacerile, îi cer premierului Emil Boc să spele ruşinea de pe obrazul judeţului Bihor. E ruşinos să apară Bihorul la televiziuni cu astfel de fapte neconforme cu principiile Statului de Drept”.

Reacţia lui Ghilea

Prefectul Ghilea a intervenit în emisiunea de la Realitatea TV, afirmând că lucrările primite de la Compania Naţională de Investiţii nu i-au fost atribuite pe criterii politice. Ulterior, el a mai declarat într-o emisiune la TVS Oradea că este doar acţionar majoritar, la firma Construcţii Bihor, dar că nu mai deţine în aceasta nicio funcţie executivă. „După ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria aşa cum trebuie, faţă de cetăţenii acestui judeţ”, a afirmat Ghilea.

Totodată, prefectul a afirmat că dacă PDL îi va cere, va opta între politică şi afaceri. „Am fost susţinut de un partid, dacă acest partid politic îmi va cere să mă retrag, voi face ce va decide partidul. Chiar dacă sunt apolitic, nu pot să nu ţin seama de ce spune partidul. Voi decide când va veni momentul”, a spus Ghilea. Prefectul Gavrilă Ghilea a fost nominalizat, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea „Ora de foc”, axată pe dezvăluirile făcute de Gazeta Sporturilor şi Cătălin Tolontan privind faptul că CNI, companie subordonată ministerului Elenei Udrea, a dirijat banii către clientela PDL. CNI – a cărei desfiinţare a şi fost anunţată a doua zi de Udrea, ca urmare a scandalului – construia săli de sport în localităţi preponderent conduse de primari PDL, cu firme apropiate acestui partid. Costurile erau piperate, acuză jurnaliştii, iar 77% din contractele atribuite în 2010 au fost către localităţi cu edili democrat-liberali.

Săli, nu Campus

Cele patru săli atribuite în acest an Bihorului vor fi construite în comune conduse de primari PDL. Lucrările vor fi executate de Construcţii Bihor SA, firma lui Gavrilă Ghilea, pentru sala din Petrileni (la valoarea de 2.609.586 de lei) şi Simbac SA pentru sălile din Ianoşda (2.498.869 lei), Nucet (2.388.426 lei) şi Pietroasa (2.388.426 lei).

Reamintim că vineri, 28 mai, cu trei zile înaintea emisiunii Realitatea TV, Jurnal bihorean nota reproşul primarului Oradiei faţă de faptul că Guvernul investeşte sume considerabile în construirea de săli de sport la sate fără tradiţie sportivă.

Aceasta în timp ce construirea Campusului Şcolar de pe strada Armatei Române a stagnat doi ani din cauza nefinanţării. Iar primarul Bolojan sublinia importanţa Campusului Şcolar arătând că acesta ar trebui să preia 1.400 de liceeni de la Colegiul „Partenie Cosma” plus alte câteva sute de la Grupul Şcolar „Vasile Voiculescu”, unităţi şcolare care trebuie să elibereze clădirile retrocedate.

Incompatibilitate uitată

SC Construcţii Bihor sau alte firme controlate de Gavrilă Ghilea au mai derulat lucrări importante pe bani publici, însă înainte de a fi numit prefect. Putem aminti de reabilitarea sau construirea sediilor judeţene ale Poliţiei, Casei de Pensii şi Finanţelor Publice, reabilitarea Ştrandului Municipal, modernizarea străzii Armatei Române, pavarea pietonalului de pe Republicii şi construirea ANL Sânmartin (ultimele două împreună cu Selina).

Însă Gavrilă Ghilea s-a mai pus într-o situaţie de incompatibilitate în anul 2000. Atunci, SC Construcţii Bihor SA a câştigat lucrarea de reabilitare a străzilor Olimpiadei şi Berzei iar Gavrilă Ghilea era atunci consilier local.

Cristian Horgoş22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor