Prefectul ataca reorganizarile din Cultura

6Comentarii
Prefectul ataca reorganizarile din Cultura
Regândirea instituţiilor culturale din Oradea a fost suspendată de acţiunea în contencios.

Prefectul Gavrilă Ghilea a atacat hotărârile CJ Bihor privind reorganizarea instituţiilor de cultură din Oradea: Teatrul de Stat Oradea, Teatrul de Copii şi Tineret Arcadia, Filarmonica de Stat Oradea. Teatrul de Stat s-a fost împărţit în Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti. Teatrul Arcadia a fost absorbit de primele două instituţii teatrale care, de altfel, au preluat şi ansamblurile folclorice de la Filarmonica. Hotărârile CJ înfiinţau, totodată, un teatru de limbă maghiară de sine stătător după o pauză de jumătate de veac. Iar prefectul Ghilea a atacat aceste hotărâri tocmai pe 15 martie, sărbătoarea naţională a maghiarilor. Ghilea a declarat, însă, pentru Jb că e o simplă coincidenţă. Prefectul a justificat atacarea în instanţă a acestor acte acum, pentru că o întârziere suplimentară ar fi dus la punerea pe ordinea de zi a CJ Bihor de la finele acestei luni, a altor proiecte de hotărâri ce ţin de reorganizarea activităţii la instituţiile de cultură…

O dată atacată, reorganizarea gândită de Executivul Consiliului Judeţean se suspendă de drept, până la o decizie judecătorească definitivă. Aceasta chiar dacă Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti se află în plin proces de organizare, cele două instituţii având deja ştampile proprii şi managerii interimari – Daniel Vulcu (PNL) şi Czikker Katalin (UDMR) – şi-au intrat deja în atribuţii.

Justificările prefectului

Trei motive au stat la baza acţiunii îndreptate de prefect împotriva administraţiei judeţene. Primul motiv: nerespectarea Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională, în conformitate cu care instituţiile şi autorităţile publice au obligaţia de a proceda la consultarea opiniei publice în cazul luării unor decizii cu impact deosebit asupra comunităţii. „Cred că suntem într-o asemenea situaţie, fapt dovedit şi de reacţiile negative înregistrate în cadrul societăţii civile orădene”, a spus Ghilea.

Al doilea motiv: „Nu avem de-a face cu o reorganizare, pentru că o astfel de procedură presupune fie comasare, fie absorbţia unei instituţii de către alta, fie schimbarea modalităţii de finanţare a unei instituţii”.

În fine, al treilea motiv invocat de prefect se referă la regulamentul adoptat prin Hotărârea nr. 4. Prefectura consideră că primul articol din regulamentul respectiv „este contradictoriu cu restul prevederilor, deoarece nu conţine dispoziţii cu privire la reducerea posturilor sau la preluarea personalului, a patrimoniului sau a bugetului instituţiilor existente, în timp ce restul regulamentului abordează astfel de aspecte dar fără a fi menţionate procedurile efective”.

Fără calcule politice

Ghilea a mai ţinut să facă o precizare: „Niciodată nu am atacat în contencios dintr-un impuls negativ ori din considerente de calcul politic sau personal. Lucrul acesta se vede şi din faptul că, până acum, am avut de fiecare dată câştig de cauză, iar deciziile noastre s-au dovedit a fi temeinice”, şi-a încheiat prefectul pledoaria.

CĂLIN CORPAŞ6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor