Prefectul face ordine la Bac

29Comentarii
Prefectul face ordine la Bac
ORADEA – Directorii şi directorii adjuncţi nu vor mai putea face parte din comisiile de supraveghere şi evaluare. Unde? La examentul de Bacalaureat şi la cel de Capacitate. De ce?

„Exista un soi de complicitate, directorii de şcoli nu se deranjau unii pe alţii, se spălau pe mâini”, spune Ilie Bolojan, care a emis un Ordin privind desfăşurarea acestor examene în 2007. Din comisiile de evaluare vor face parte profesori de gradul I, fără vreun interes ca notele la şcoala respectivă să fie umflate.

Altă măsură dispusă de prefect: toate comisiile de evaluare îşi vor desfăşura activitatea în Oradea, „în zone compacte”, la fel ca şi anul trecut. Bolojan doreşte şi ruperea contactului între comisiile de supraveghere a examenelor şi cele comisii de evaluare a lucrărilor. „Am informaţii din sistem cum că unele lucrări erau scoase la suprafaţă pentru a fi corectate «cu dedicaţie»”, afirmă reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Tragere la sorţi!

În plus, comisiile nu vor fi stabilite prin negociere, ci prin şedinţă publică, prin tragere la sorţi. De altfel, Bolojan a invitat deja mass-media să asiste la şedinţă de stabilire a primei comisii de evaluare, ce va avea loc la Oradea.

În fine, o ultimă măsură dispusă de către înaltul funcţionar public: cheltuielile zilnice cu membrii comisiilor de supraveghere şi evaluare (corectare) vor fi făcute din fondurile autorităţilor locale. Aceasta pentru a desfiinţa obiceiul păcătos de colectare a banilor prin comitetele de părinţi. Bani care de cele mai multe ori cumpărau şi bunăvoinţa profesorilor… Anul trecut aceste cheltuieli au fost suportate din fondurile Consiliului Judeţean.

Antonescu îl susţine

J.b. a contactat-o pe şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Liliana Antonescu, pentru a auzi punctul ei de vedere cu privire la Ordinul prefectului. „Am avut o discuţie prealabilă cu domnul prefect. Cum ISJ nu poate emite decât decizii şi dispoziţii interne, am considerat împreună că un Ordin de prefect are mai multă autoritate. Am plecat de la ideea că multe lucruri sunt denaturate la examene şi din cauza directorilor.

Astfel, am considerat că profesorii cu mai puţină experienţă în comisiile de supraveghere şi evaluare ar putea face o treabă mai bună. Aşteptăm să se înscrie, iar apoi vom demara instruiri…”, ne-a declarat Antonescu, care a precizat ca si profesorii cu gradul II vor putea fi cooptati in comisii. Cheltuielile ar putea fi suportate de către Consiliul Judeţean, însă pentru centrele de examen încă se mai caută soluţii:

„Soluţia nu poate fi una unitară, deoarece nu poţi compara un centru de examen din mediul rural cu unul din mediul urban”, spune Liliana Antonescu, mărturisind apoi că doar atunci când nu se vor mai organiza examene naţionale precum Bacalaureatul şi Capacitatea va putea spune că a găsit rezolvarea definitivă a acestei probleme.

„Noi încercăm totuşi să găsim soluţii pentru ca părinţii să nu mai adune bani pentru cheltuielile cu protocolul pentru profesorii din centrele de examen”.

Calin Corpas29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor