Prefectul îşi face reclamă. Sau anti-reclamă?

Prefectul îşi face reclamă. Sau anti-reclamă?
În lunile aprilie și mai, prefectul Mihaiu a atacat în instanță două hotărâri ale Municipalității. Este, însă, mai cumpănit pe tema publicității stradale.

„Primăria Oradea se bazează pe un articol din lege care spune că măsurile pot fi mai restrictive. Ei se bazează strict pe acel articol, indiferent ce fac. Noi analizăm în continuare, să vedem dacă acel articol se referă la toate aspectele pe care noi le-am identificat că nu ar fi tocmai legale. Nu ne grăbim, deoarece e o problemă destul de delicată. Analizăm să vedem ce ține de noi și ce putem face noi, ca Prefectură, pentru că într-o situație de genul acesta noi nu putem apăra interesul unei persoane sau al unei firme. Noi trebuie să vedem care este interesul general, al populației”.

Declarația îi aparține prefectului Ioan Mihaiu, care are un schimb de replici scrise cu Primăria Oradea pe tema regulamentului de publicitate stradală, instituit în Oradea anul trecut. Mihaiu se arată neplăcut surprins că acele companii de publicitate imobiliară care s-au adresat Prefecturii, reclamând regulamentul prea restrictiv instituit de Primărie, nu au acționat în judecată Primăria, pentru a-și apăra interesele.

„Nu ne-am oprit și vom hotărî dacă atacăm în instanță și, dacă atacăm, ce atacăm. Mergem înainte, analizăm și probabil că vom ataca și acest regulament în instanță”, mai afirmă prefectul Mihaiu.

Primarul Ilie Bolojan a respins deja obiecțiile firmelor de publicitate, asumate și de prefectul Mihaiu, în răspunsul trimis Prefecturii.

Precedente

În aprilie, prefectul Mihaiu atacase acele prevederi dintr-un Regulament ce dau putere Primăriei Oradea în relația cu asociațiile de proprietari, în sensul în care administratorii de asociații trebuie să fie validați de către o comisie constituită la nivelul Primăriei, o dată la doi ani.

Apoi, în urmă cu două săptămâni, prefectul Ioan Mihaiu atacase în contencios administrativ prevederile adoptate de Consiliul Local Oradea, prin care se micșorează sporurile medicilor și asistentelor de la Spitalul Județean și cel Municipal. Se întâmpla la doar o zi după ce președintele PSD Bihor, Ioan Mang, anticipa că prefectul Mihaiu urma să dea aviz de nelegalitate prevederilor adoptate de Consiliul Local, condus de adversarii din PNL!

„Aceste prevederi din Hotărârea Consiliului Local sunt nelegale, deoarece nu țin cont de o Hotărâre de Guvern. Niciun act al unei autorități publice locale nu prevalează în fața actelor normative ale autorităților publice centrale”, își justifica prefectul acțiunea în Justiție.

Orice acțiune în contencios administrativ înaintată de prefect suspendă de drept efectele actelor emise de autoritățile publice locale, până la o sentință definitivă.

CE RECLAMĂ ÎN LEGĂTURĂ CU RECLAMA

Iată obiecțiile firmelor ce se ocupă cu publicitatea stradală în Oradea față de unele prevederi ale Regulamentului municipal, apreciate ca fiind nelegale și pe care prefectul Ioan Mihaiu și le-a asumat, în adresa trimisă către Primăria Oradea:

– interzicerea amplasării mijloacelor de publicitate la mai puțin de 50 de metri de intersecțiile semaforizate;

– interzicerea reclamelor pe imprejmuirile imobilelor, în condițiile în care legea se referă doar la împrejmuirile cimitirelor, lăcașurilor de cult, scuarurilor, parcurilor și grădinilor publice;

– interzicerea amplasării pe clădirile deteriorate în condițiile în care, se arată în adresa prefectului, legea se referă doar la clădirile în stare avansată de deteriorare;

– sunt criticate și prevederile din Regulament prin care se interzice amplasarea ecranelor publicitare și a mijloacelor publicitare de tip „prismă” pe domeniul public sau privat al municipiului. În adresă, se arată că noțiunea de „prismă” nu e definită nici de lege (nr. 185/2013), nici în cuprinsul Regulamentului. De aceea, Primăriei i se cere să definească această noțiune în Regulament.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor