„Prefectul nu e prim-secretar”

3Comentarii
„Prefectul nu e prim-secretar”
ORADEA – Prefectul Ghitea spune că va insista ca instituţiile să respecte legea şi să aplice sancţiuni.

Jurnal bihorean: Cum a trecut prima saptamâna în calitate de prefect?
Mircea Ghitea: A trecut foarte repede. Am reusit sa cunosc în mare personalul. Am solicitat un audit intern. Ramâne sa analizez mai în amanunt activitatea structurilor din Prefectura, pentru ca daca am promis o mai buna servire a cetateanului cred ca trebuie sa încep cu Institutia Prefectului, fara a face în acest moment o apreciere negativa asupra acestei institutii. Dar, ca în orice institutie, probabil ca mai sunt lucruri de îndreptat, de corectat.

J.b.: Ce v-a surprins neplacut în aceste zile?
M.G.: A fost o situatie, la nivelul municipiului, cu acel proiect de amenajare a Crisului. Chiar as putea spune ca a fost evenimentul care m-a surprins cel mai neplacut. Fara sa iau neaparat partea cuiva, am impresia ca e vorba despre o lipsa de comunicare între institutii si colegii care se ocupa de ecologie, pe care îi cunosc foarte bine. În primul rând, as avea pretentii mai mari de la institutiile implicate si am sugerat Directiei Ape Crisuri, ca beneficiar, sa faca în asa fel încât cetatenii sa poata fi informati direct, sa vada exact cum va arata acel proiect: un panou, „uite dom’le, asa vor fi malurile Crisului, despre asta-i vorba!” Sa vedem daca vor fi betonate sau nu. Nu stiu de ce s-a lansat pe piata aceasta varianta, pentru ca nu este cea reala. Cei de la DAC au culpa ca nu au facut acest gest minim. Asa cum exista panouri publicitare, puteau instala acolo un panou prin care sa se vada exact cum arata proiectul.

J.b.: Ati fost surprins si placut?
M.G.: Chiar daca nu sunt acum într-o pozitie în care sa am o imagine completa asupra Prefecturii, m-a surprins în mod placut organizarea acestei institutii, care mi se pare de remarcat. Am gasit oameni tineri, bine pregatiti, dornici sa faca ceva.

J.b.: Ce va nemultumeste pe dumneavoastra, ca bihorean?
M.G.: Cea mai mare nemultumire a mea se leaga de gunoaiele pe care le vedem cu totii. Deseuri aruncate în apa, oriunde, pe drumuri, parcuri. Noi avem pretentia ca suntem mai civilizati decât în alte zone ale tarii, însa nu stam nici noi foarte bine.

J.b.: Cum se va materializa aceasta preocupare a dumneavoastra asupra problemei deseurilor?
M.G.: Ar trebui sa se solutioneze plecând de la niste cerinte legale: un plan integrat de gestiune a deseurilor în judetul Bihor, pe care eu personal îl solicit de vreo trei ani. Într-un fel, în mod fericit, dupa atâtea schimbari legislative, a aparut în luna iulie un ghid de întocmire a acestor planuri. Planul trebuie întocmit de catre Consiliul Judetean si Agentia de Mediu, cu consultarea primarilor. Dupa adoptarea acestuia, devine obligatoriu pentru toata lumea. Însa acum primarii nu se simt niciun moment implicati în aceasta problema, a gestiunii deseurilor, pentru ei e o problema straina. Poate orasele fac exceptie, însa în mediul rural nu exista o campanie de constientizare a primarilor ca aceasta este o problema importanta si trebuie rezolvata.

J.b.: Cum apreciati ideea construirii unui nou aeroport, lansata de liderii PD? O veti sustine?
M.G.: În momentul acesta e prematur sa ma pronunt. Deocamdata nu pot sa comentez. Probabil ca daca un studiu de fezabilitate va dovedi ca este oportuna realizarea unui asemenea obiectiv, voi sprijini aceasta idee. Daca se va dovedi ca este benefica pentru judetul Bihor si are un fundament.

J.b.: Care sunt primele masuri pe care le veti lua?
M.G.: Vor fi luate la nivelul Institutiei Prefectului, dupa finalizarea auditului. În rest, voi avea o prima întâlnire cu primarii si institutiile deconcentrate marti (mâine – n.r.), de la ora 10:00, la sediul Prefecturii. Voi dori ca la aceasta întâlnire institutiile deconcentrate sa-si exprime în mod mai clar cerintele pe domeniul sanitar, pe domeniul situatiei scolilor, protectiei mediului, în domeniul agricol. Legat de domeniul agricol, stiu ca s-a lansat un program care stiu ca va deveni operational la finalul lunii septembrie, privind alocarea unor sume de bani pentru înfiintarea unor culturi, si nu as vrea sa fim în situatia în care oamenii sa nu stie de acest program. De aceea, am cerut Directiei Agricole sa întocmeasca o documentatie prin care sa se arate exact ceea ce e de facut. De asemenea, voi solicita o alta atitudine fata de anumite programe prin care se deruleaza diverse investitii, deoarece am informatii ca nu stam prea bine la acest capitol. Va voi da un exemplu: spatiile verzi. În proportie de 100% se finanteaza amenajarea de spatii verzi si nu stiu ca în prezent sa fie depus vreun proiect de catre vreo Primarie!

J.b.: Cum îi veti aduce pe calea cea buna pe primarii care nu vor reusi sa aduca finantari pentru comunitati?
M.G.: Pe calea cea buna ar trebui sa-i aduca în primul rând electoratul. N-am decât sa cer institutiilor abilitate sa-si exercite atributiile, sa controleze si sa aplice sanctiunile legale acolo unde nu au facut-o pâna acuma si acolo unde domnii primari se plâng ca nu au rezolvat problema pentru ca n-au bani, nefacând, în acelasi timp, mare efort ca sa-si asigure fondurile. Am sa cer institutiilor sa aplice legea. Ar trebui sa genereze o schimbare de atitudine sau sa vina altii, pentru ca nu e o solutie sa stai în post si sa te plângi tot timpul. Vreau sa fac o precizare: nu cred ca prefectul este primul secretar al judetului. Avem legislatie pe domenii, bine pusa la punct. Problema e ca nu se aplica întotdeauna.

Calin Corpas3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor