Prefectul nu se grăbeşte să atace referendumul expirat din Sînmartin

Prefectul nu se grăbeşte să atace referendumul expirat din Sînmartin
Abia după alegeri, Prefectura va decide dacă atacă sau nu HCL Sînmartin prin care referendumul pro-fuziune din 2015 îşi pierde valabilitatea.

Cel puţin până la alegerile din 5 iunie, Prefectura Bihor nu va ataca în instanţă Hotărârea de luni a Consiliului Local Sînmartin prin care aleşii locali din comuna Sînmartin decideau că referendumul local din 2015 nu mai este valabil.

Prefectul Claudiu Pop ne-a transmis ieri că Sînmartinul are răgaz zece zile pentru a transmite Prefecturii Hotărârea în cauză, spre a fi supusă controlului de legalitate. Cum, la rându-i, în această perioadă Prefectura Bihor este ocupată cu organizarea alegerilor locale, sunt zero şanse ca până la alegerile din 5 iunie Prefectura să decidă dacă Hotărârea respectivă este legală sau nu. Dacă o va considera ilegală, o va ataca în contencios administrativ şi, implicit, va fi suspendată.

În mod ciudat, tocmai grupul consilierilor PNL din CL Sînmartin a iniţiat Hotărârea prin care expiră referendumul de anul trecut, un referendum ce ajuta obiectivului primarului PNL de Oradea, de unire a Sînmartinului cu Oradea. Şedinţa de luni a Consiliului Local Sînmartin a fost una animată.

Bolojan pe fir… degeaba

În timpul şedinţei de plen a CL, consilierul local PNL Dorel Crăciun, susţinător al fuziunii şi apropiat al lui Ilie Bolojan, a fost singurul liberal care s-a împotrivit Hotărârii prin care expira referendumul validat anul trecut în Sînmartin. Înainte de vot, Crăciun chiar a încercat să îl dea la telefon lui Popuş tocmai pe Ilie Bolojan, pentru a-l convinge pe primarul de Sînmartin să renunţe la acea Hotărâre. Însă primarul Popuş nu a plecat urechea. Refuzând discuţia telefonică, Popuş a supus la vot propunerea de Hotărâre a grupului consilerilor PNL. Urmarea: referendumul de fuziune din comună, de anul trecut a fost votat ca fiind expirat pe data de 9 mai 2016. Dorel Crăciun este fostul primar de Sînmartin, înainte de Popuş, iar azi este director general al Drumuri Bihor, în cadrul Selina Grup, grup de firme controlat de Beniamin Rus.

„Nu am putut să vorbesc, decât după ce s-a terminat şedinţa. După aceea am vorbit cu domnul primar Bolojan şi pot să vă spun că, într-adevăr, nu i-a căzut bine Hotărârea Consiliul Local Sînmartin. Nu a ştiut nimeni de intenţia grupului PNL din Sînmartin. Important este că s-a făcut din conştiinţa Consiliului Local”, afirmă acum primarul Popuş. Iniţiativa grupului consilierilor locali PNL şi Hotărârea aferentă a CL Sînmartin vine în contextul în care campania electorală din Sînmartin este dominată de subiectul fuziunii prin absorbţie a Sînmartinului de către Oradea. Contracandidatul primarului Popuş, Cristian Laza (PSD) face campanie anti-fuziune şi în acest context, cu un referendum invalidat la Oradea de două ori, în 2015, este lesne de înţeles că primarul Popuş avea nevoie să le arate locuitorilor comunei că nu doreşte să devină primar doar pentru a-i lăsa apoi locul primarului de Oradea. Primarul Ilie Bolojan nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima o poziţie vizavi de decizia Consiliului Local Sînmartin.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor