Prefectul o ţine pe a lui

Prefectul o ţine pe a lui
Prefectul Ilie Bolojan nu marseaza la spusele viceprimarului Mihai Groza. Numarul doi din Primarie se lansase joia trecuta într-o pledoarie privind oportunitatea achizitionarii celor 23 de tramvaie second-hand din Berlin.

Sef al delegatiei oradene care a negociat pretul tramvaielor, Groza tinuse sa laude pretul obtinut de el per tramvai: 67.000 euro, dupa ce berlinezii solicitasera initial 120.000 euro! Sprijinindu-l pe viceprimar, directorul tehnic al OTL RA, Nicolae Popescu, a plusat, declarând ca regia din transport din Szeged (Ungaria) e deja pe urmele tramvaielor retinute de oradeani, care însa vor trebui sa renunte la ele, dupa decizia Tribunalului, de anulare a hotarârilor Consiliului Local. Alte preturi, la altii


Reprezentantul Guvernului în teritoriu demonteaza însa spusele primarului. Ilie Bolojan se prevaleaza de legislatia în materie de achizitii publice. Aceasta prevede ca, în cazul negocierii cu o singura sursa (cum e cazul tramvaielor din Berlin), achizitia trebuie sa se faca la preturi sub cele practicate pe piata. „În România sunt cincisprezece consilii locale care au achizitionat în ultimii cincisprezece ani tramvaie second-hand pe relatia Europa de Vest. S-au avut în vedere doua modalitati: donatie (tramvaie din anii ’80) sau achizitii la nivel de sute sau mii de euro pentru un tramvai”, a declarat Bolojan.


Prefectul chiar a dat câteva exemple de preturi pentru tramvaie din anii ’80, modernizate în anii ’90 (similare celor dorite de edilii oradeni), achizitionate de alte municipalitati din tara: 7.300 euro (Suceava), 12.000 euro (Iasi), 15.000 euro (Buzau). Primaria din Timisoara a beneficiat chiar de un set întreg de tramvaie, primite gratis din Germania, a aratat Bolojan.


„Pretul cu care s-a decis sa se negocieze la Oradea (de la 120.000 euro – n.r.) nu e în nici un caz sub cele practicate pe piata româneasca”, a concluzionat Bolojan.

Licitatie pentru gunoi


Ilie Bolojan a facut câteva precizari si în cazul celor doua hotarâri de Consiliu Local privind gunoiul, atacate si ele de catre Prefectura în contencios administrativ. Prefectul a tinut sa sublinieze ca forul legislativ local nu putea stabili preturi maximale pentru depozitarea gunoiului, atâta vreme cât nu dispunea de un operator propriu pentru acest serviciu si nu avea încheiata nici o întelegere cu cei doi operatori locali (RER si Urbana) în acest sens. Bolojan a mai cerut înca o data Consiliului Local pentru organizarea unei licitatii privind activitatea de salubrizare din Oradea.

Calin Corpas