Prefectul şi şcolile rurale

6Comentarii
Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea a vizitat luni câteva şcoli. Problemele au în centru grupurile sanitare. Imagini

Însoţit de reprezentanţii mass-media, prefectul Gavrilă Ghilea a vizitat luni câteva şcoli din comunele învecinate Oradiei. Ghilea nu a ascuns faptul că au fost vizate acelea despre care avea informaţii că ar fi cu probleme. Au fost vizitate şcolile din Ineu de Criş, Husasău de Criş şi Hidişelu de Jos.

Miliarde înfundate în WC

La Ineu, prefectului i s-au relatat problemele ivite în cazul toaletelor de 300.000 RON (!), pentru care s-au dat banii dar de văzut nu se văd încă decât şanţurile! Peste vară, pentru lucrări de întreţinere şi igienizare la această şcoală s-au cheltuit 8.000 de lei, în timp ce la şcoala aparţinătoare din Botean s-au alocat 2.000 lei. La altă şcoală aparţinătoare, cei din Husasău, nu s-a cheltuit niciun ban, şcoala fiind nu demult reabilitată. În plus, a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe.

Profesoara de sport, director-adjunct cu delegaţie, Ioana Constantin, l-a înştiinţat pe prefect despre neregulile toaletelor ce costă 300.000 lei. „Constructorul Durpex intenţionează să mai facă un act adiţional la lucrare, pentru alte 1,6 miliarde de lei!”, a atras atenţia profesoara, convinsă că la mijloc sunt lucruri necurate. Dincolo de preţul incredibil de mare al investiţiei, Ioana Constantin i-a mai arătat prefectului cum firma a cumpărat deja materiale de 250.000 RON, care însă zac şi acum în depozitul firmei. Banii, însă, i s-au decontat în martie! Ghilea s-a arătat intrigat, la rândul său, de cele prezentate de profesoară, declarând că aşa ceva nu e de acceptat. Mai mult, prefectul i-a promis Ioanei Constantin că-i va lua la rost şi pe cei de la Inspectoratul Şcolar, care au girat această investiţie. Ghilea s-a arătat neîncrezător că firma executantă va lucra cu tragere de inimă, acum când i s-au plătit o mare parte din bani. 

La Husasău de Criş, prefectul a putut vedea o şcoală în roşu, executat de Gamid SRL, fima liberalului Ioan Oprean, fost şef la Direcţia Ape Crişuri, conform spuselor primarului de Ineu, Dumitru Togor. „Până acum investiţia a costat 8,7 miliarde, din care suntem restanţieri cu 2,3 miliarde. O dată plătite aceste restanţe, ne-ar mai trebui 1 miliard şi şcoala ar fi finalizată”, a arătat primarul Togor (PSD). Rămâne o întrebare: de ce a fost totuşi nevoie de o şcoală nou-nouţă într-un sat în care şcoala tocmai ce fusese reabilitată pe bani europeni? Faptul că şcoala veche a fost între timp retrocedată nu pare o problemă, din moment ce Biserica nu ar avea ce altceva să facă cu ea şi până în prezent nici nu s-a stabilit o sumă drept chirie…

Şi la Botean, după ce s-a reabilitat un corp de clădire, constructorul, acelaşi de la Ineu, a arătat că trebuie să subzidească. Aşadar, alţi bani, altă distracţie.

Ghilea, cătrănit

La Hidişelu de Jos, prefectul a vizitat o şcoală şi o grădiniţă, ambele cu toaletele în curte, departe de sălile de clasă, aflate într-o stare jalnică. De altfel, şi în comuna Ineu, situaţia toaletelor era aceeaşi. Primarul liberal din Hidişel, Adrian Petroi l-a informat pe Ghilea că cele două şcoli principale din comună – cea din Hidişelu de Sus şi cea din Mierlău – au fost recent reabilitate, având şi grupurile sociale înăuntru. Degeaba, însă. Prefectul Ghilea a reţinut că în comună sunt şapte şcoli, astfel încât zeci de elevi din comună sunt nevoiţi să se adapteze la latrinele de afară.

Probabil enervat şi de problemele de care a luat cunoştinţă la Ineu – cazul WC-ului de miliarde – la finalul vizitei sale în şcoli de luni, Ghilea a făcut o declaraţie de presă destul de critică. „Observ o lipsă de preocupare din partea celor implicaţi. Nu spun că e doar vina primăriilor. Inspectoratul Şcolar Judeţean nu-şi face datoria! Voi avea mâine (azi – n.r.) o întâlnire la Prefectură cu reprezentanţii ISJ. Spre exemplu, nu e posibil ca la Ineu banii să se fi dat deja demult şi azi să vedem la faţa locului doar o fundaţie. Cred însă că asemenea probleme nu sunt doar în Hidişel sau Ineu, iar acolo unde condiţiile nu vor fi acceptabile, vor trebui puse la dispoziţia elevilor autobuze”, a ţinut să sublinieze prefectul Ghilea.

Săptămâna trecută prefectul arăta clar că acolo unde la începerea anului nu vor fi întrunite condiţiile necesare pentru ţinerea cursurilor, nu va permite începerea anului şcolar.

Calin Corpas6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor