Prefectul şi şcolile

11Comentarii
Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea
Potrivit prefectului Gavrilă Ghilea, felul în care se prezintă şcolile din judeţ, în special în mediul rural, este mulţumitor. Prefectul a dat însă şi câteva exemple negative, aşa cum a dat şi câteva exemple pozitive. Video 

De asemenea, a arătat prefectul, şcolile din Oradea vor fi verificate în zilele care au rămas până la începerea anului şcolar. Acolo unde s-au sesizat nereguli s-au trasat măsuri, în caz contrar cei responsabili riscând amenzi serioase.

Printr-un ordin emis de prefectul Gavrilă Ghilea (foto) pe 19 august a.c., a fost constituită o comisiemixtă, formată din reprezentanţi ai Prefecturii şi Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bihor. Această comisie a verificat până în prezent 69 de şcoli, majoritatea de la ţară, a anunţat joi prefectul Ghilea. S-a avut în vedere lucrările de investiţii în derulare, lucrările de igienizare şi reparaţiile curente.

„Ca o concluzie, putem spune că anul şcolar 2009/2010 poate începe în condiţii mulţumitoare în majoritatea unităţilor de învăţământ. Totuşi, verificările întreprinse au surprins mai multe aspecte negative. Lucrările de investiţie în curs au fost sistate sau sunt mult întârziate din lipsa finanţării, la Grădiniţa Tăşad-Goila, Şcoala din Hidişelul de Sus, Grădiniţa Nucet, Şcoala Ghighişeni, Şcoala din Lunca Sprie, Şcoala din Văşad. De asemenea, s-a sesizat lipsa interesului autorităţilor locale pentru igienizarea spaţiilor construite şi a curţii şcolilor, cazul grădiniţei şi şcolii din Husasău de Criş, precum şi grădiniţa din Finiş”, a declarat Ghilea, care a ţinut să anunţe că acolo unde până pe 15 septembrie nu vor fi îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea orelor de curs, nu va permite primirea elevilor în clase!

Elevi relocaţi?!

„Dacă condiţiile vor fi proaste şi pe 15 septembrie, în spaţiile cu pricina nu vor începe cursurile. Vom căuta alte variante pentru ca elevii să înveţe în condiţii bune”, a subliniat GavrilăGhilea

Reprezentrantul Guvernului în Bihor a mai arătat că unele şcoli îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate unor biserici din localităţile respective. „Acestea percep chirii unităţilor şcolare, dar sumele primite nu se regăsesc în lucrări de întreţinere a spaţiilor avute în proprietate. Din această cauză aspectul acestor şcoli lasă foarte mult de dorit. Este cazul comunei Finiş, unde se plăteşte chirie Bisericii Reformate”, a dezvăluit prefectul.

Ghilea spune că verificările întreprinse au menirea să impulsioneze activitatea de pregătire în bune condiţii a anului şcolar 2009/ 2010, să responsabilizeze factorii locali din administraţia publică pentru a remedia unele neajunsuri şi a face micile investiţii cu efort financiar redus, „astfel încât să nu mai pomenim cu situaţiile din anii trecuţi, când mijlocul lunii septembrie ne găsea nepregătiţi”.

Riscă amenzi

Prefectul Bihorului a dat şi câteva exemple bune, „unde administraţiile locale s-au preocupat din timp de asigurarea unor condiţii optime desfăşurării procesului şcolar, începând cu 15 septembrie: oraşul Nucet, comunele Pomezeu, Roşia, Rieni, Curtuişeni”.

În perioada ce a mai rămas până la debutul şcolii, comisia îşi va continua controalele, îndeosebi în Oradea. În acelaşi timp, vor fi monitorizate şcolile unde s-au dispus măsuri. Cei ce nu vor reuşi să ia măsurile cerute de comisie, vor fi amendaţi, a spus Ghilea.

Calin Corpas11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor