Prefectul trimite ITM-ul la Combinat

1Comentariu
Prefectul trimite ITM-ul la Combinat
DEVA – „Respectarea legislaţiei muncii şi a Contractului Colectiv de Muncă la S.C.ArcelorMittal S.A Hunedoara” a fost tema discutată, ieri, 22 februarie 2008, la Prefectura Hunedoara în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social.

Comisia de Dialog Social s-a întrunit la solicitarea Sindicatului „Siderurgistul” Hunedoara. La şedinţa comisiei au participat liderii Sindicatului „Siderurgistul” Hundeoara, reprezentantul conducerii executive de la S.C. ArcelorMittal S.A. Hunedoara, şefii serviciilor publice deconcentrate membrii în CDS, prefectul Dan Aurel Pricăjan.

 

În cadrul dezbaterilor, liderii sindicali au acuzat, în principal, conducerea executivă a S.C.ArcelorMittal S.A. Hunedoara că începând cu luna februarie 2008 a modificat programul de lucru în unitate fără a se solicita acordul sindicatelor; astfel acest program s-a modificat de la varianta „ lucru în flux continuu cu patru ture” la varianta de „ lucru în trei ture în cele 5 zile lucrătoare săptămânal”, fără a se mai face producţie în zilele de sâmbăta şi duminica, principala consecinţă fiind diminuarea câştigului salarial lunar individual, datorită scăderii numărului de ore lucrate lunar.

 

Prin stabilirea unui program de lucru pe trei schimburi cu sâmbăta şi duminica liber, liderii sindicali apreciază că, s-a încălcat Contractul Colectiv de Muncă, document care prevedea organizarea activităţii în „grafic de tură continuă în zilele de sâmbătă şi duminică”, fiind astfel afectate drepturile şi interesele salariaţilor.Au mai fost formulate acuzaţii la adresa administraţiei unităţii privind unele practici de schimbare a oamenilor din secţiile productive pe alte posturi necorespunzătoare calificării lor; urmare acestor practici, prin care se modifică unilateral contractele individuale de muncă, unii angajaţi sunt puşi în situaţia de a presta „muncă forţată”.

 

Reprezentantul conducerii executive de la ArcelorMittal a subliniat că modificarea structurii organizatorice şi a programului de lucru în unitate, sunt probleme ce aparţin exclusiv administraţiei societăţii, iar sindicatele au fost informate şi consultate. Aceste modificări au fost determinate de scăderea sarcinilor de producţie pe anul 2008 pentru unitatea din Hunedoara, stabilite de conducerea grupului MITTAL, rezultând un program de lucru linear pe toate cele 12 luni ale anului 2008, evitându-se reducerile şi concedierile de personal. În încheierea dezbaterilor, prefectul Dan Aurel Pricăjan a arătat că a sprijinit conducerea executivă a S.C.ArcelorMittal S.A. Hunedoara în acţiunile de prevenire şi stopare a furturilor de fier vechi, prin implicarea serviciilor publice specializate, dar nu poate interveni în rezolvarea problemelor ce ţin de managementul de producţie sau de resurse umane al unei firme cu capital privat.

 

El a recomandat, totuşi, administraţiei firmei în cauză, să depună eforturile necesare pentru păstrarea locurilor de muncă şi continuarea activităţii de producţie specifică. Prefectul a stabilit ca sarcină urgentă pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă, efectuarea unui control operativ la ArcelorMittal, asupra respectării legislaţiei muncii în general şi a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în special, urmând a se comunica concluziile controlului sindicatelor şi administraţiei.

Sanda Bocaniciu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor