Prefectura i-ar intoarce din drum

11Comentarii
Prefectura i-ar intoarce din drum
Hotărârea Primăriei Biharia, de a ieşi din Aparegio, e socotită a fi ilegală de Prefectura Bihor.

Pe 21 decembrie 2010, Consiliul Local Biharia adopta o hotărâre care revoca o altă hotărâre a Consiliului Local Biharia. E vorba despre Hotărârea nr. 6/2008, privind asocierea comunei Biharia ca membru fondator cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale în vederea înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Aparegio”. Pentru a intra în acest proiect, Biharia a delegat gestiunea reţelelor de apă din comună către Compania de Apă Oradea, ce devenea operator regional pentru accesarea fondurilor europene.ADI Aparegio e un proiect ce valorează 63 milioane de euro, din care 5,8 milioane doar pentru dezvoltatea reţelelor de apă în Biharia.

Cotidianul nostru a consemnat în ediţiile sale trecute despre problemele generate la Biharia de tarifele practicate de Compania de Apă Oradea. Nemulţumiţi de facturile „grase” trimise de CAO, aduse la tarifele practicate în Oradea, oamenii din Biharia s-au revoltat, făcând front comun pentru ieşirea din Aparegio. Aleşii locali s-au conformat dorinţei propriilor alegători şi au votat la finele anului trecut ieşirea din ADI Aparegio, fără să se mai gândească la accesarea banilor europeni! Aceasta în condiţiile în care proiectul e declarat finanţabil de Bruxelles.

Contract valabil!?

Subprefectul Cristian Bitea spune însă că hotărârea din decembrie emisă de CL Biharia „nu este legală, deoarece nu a fost adoptată în condiţiile legii”. Mai mult, spune Bitea, contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare încheiat de Primăria Biharia cu operatorul SC Compania de Apa SA Oradea este în vigoare, deoarece nu a fost reziliat în mod expres!

„Potrivit legii contenciosului administrativ, actele care au intrat în circuitul civil şi au produs efecte juridice nu mai pot fi revocate pe cale administrativă, ci pot fi anulate doar prin intermediul instanţei, în anumite condiţii”, ne-a declarat Bitea, precizând că este şi cazul hotărârii emise în decembrie de CL Biharia. Aşadar, Hotărârea 99/2010 a CL Biharia va primi aviz de nelegalitate din partea Prefecturii Bihor.

La rândul său, prefectul Gavrilă Ghilea şi-a exprimat regretul pentru gestul consilierilor locali din Biharia, de a ieşi din Aparegio. Ghilea crede că cei din Biharia s-au grăbit când au decis să renunţe la mega-proiectul Aparegio. Prefectul: „E regretabil că vor să iasă acum din Aparegio, pentru că pierd o finanţare importantă”. Însă, tot prefectul Ghilea spune că şi cei de la Compania de Apă Oradea puteau da dovadă „de mai mult tact” în relaţia cu Biharia.

C.C.



11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor