„Prefectura trage de timp”

1Comentariu
Ilie Bolojan
Ilie Bolojan
Primarul de Oradea e convins că prefectul Ghilea îl aşteaptă la cotitură, pentru a-i bloca deciziile.

Era de aşteptat că se va ajunge aici. La un an de la instalarea lui Gavrilă Ghilea în fruntea Prefecturii, „liniile” de comunicare dintre această instituţie şi Primăria Oradea sunt hiper-tensionate.

Ce-i reproşează Ghilea lui Bolojan? Că nu-l interesează optica Prefecturii în privinţa unor decizii delicate luate de către municipalitate. De asemenea, prefectul provenit din PDL nu agreează felul frust în care primarul liberal a luat unele decizii, de altfel nu tocmai populare.

Faptul că, în ultima perioadă, prefectul Ghilea a criticat public mai multe hotărâri ale municipalităţii nu i-a căzut bine primarului Ilie Bolojan, care a rupt ieri tăcerea. Edilul-şef al Oradiei ne-a pus la dispoziţie comunicarea scrisă dintre Primărie şi Prefectură pe subiectul taxei pentru ordinea publică (pe alcool – n.r.).

Replici scriptice

Astfel, pe 31 august 2009, Consiliul Local Oradea aproba Regulamentul pentru instituirea taxei speciale pentru ordinea publică. Prin acest regulament, absolut toţi cei care vindeau alcool în intervalul orar 23 – 6 (luni – joi şi duminică), respectiv 24 – 6 (vineri şi sâmbătă) erau nevoiţi să plătească o taxă de 3.000 lei/oră/an (cei cu spaţii sub 100 mp), respectiv de 5.000 lei/oră/an (spaţii de peste 100 mp).

Pe 15 septembrie, CL Oradea înainta către Prefectura Bihor mai multe hotărâri, inclusiv cea care viza taxa specială pentru ordinea publică. La trei luni după aceea, pe 11 decembrie, Prefectura înainta o adresă către CL Oradea şi Primăria Oradea, prin care solicita municipalităţii să-şi reanalizeze hotărârea. Ce observa Prefectura ca nefiind în regulă? Faptul că Primăria nu a inserat în hotărâre, care e serviciul public înfiinţat, cerut de lege şi ce prestează acesta pentru agenţii economici care plătesc taxa specială. Luând act de această adresă a Instituţiei Prefectului, la o săptămână distanţă Legislativul local completa Regulamentul, precizând care sunt serviciile publice cerute: RER Ecologic Service (salubritate), Luxten Lighting (iluminat) şi Poliţia Comunitară (ordine publică).

Exprimându-şi în acelaşi timp mirarea pentru faptul că Prefectura a aşteptat trei luni de zile ca să-şi trimită obiecţiile la hotărârea CLO, Ilie Bolojan a arătat că, o dată cu retrimiterea la Prefectură a Regulamentului modificat, s-a încheiat şi comunicarea scrisă între cele două instituţii. Bolojan a subliniat faptul că „Prefectura trage de timp”, acţionând abia după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. „Îmi doresc ca Prefectura să analizeze toate actele consiliilor locale şi să lucreze cu celeritate, nu să tragă de timp, să aştepte să vadă care e sorocul”, a ţinut să spună ieri Bolojan.

De ce taxa?

Cu această ocazie, primarul Oradiei a făcut şi un scurt istoric al evenimentelor care au determinat municipalitatea să ia măsura instituirii unei taxe speciale. Bolojan şi-a rememorat unele momente relevante în sinuoasa relaţie a municipalităţii cu viaţa de noapte a oraşului. Primarul a arătat că, din cauza numeroaselor reclamaţii primite de la riverani, municipalitatea şi Poliţia au convenit ca la două procese-verbale întocmite unui local nocturn, primarul să emită dispoziţia de suspendare a activităţii localului. Totuşi, a arătat Bolojan, o dată emise aceste dispoziţii, deoarece primarul nu are pârghii, Poliţia s-a trezit că trebuie să se lupte de una singură ca să închidă unele localuri, fără aportul Finanţelor, a Inspecţiei Sanitare, a Gărzii de Mediu, Inspectoratului în Muncă sau a Gărzii de Mediu.  Bolojan: „Cine coordonează aceste instituţii ale Statului: Primăria sau Prefectura? Prefectura nu s-a implicat. N-au făcut nimic! Acţiunile Prefecturii de acum sunt premeditat gândite să amâne, să tergiverseze aplicarea acestor decizii ale Consiliului Local. Prefectul spune că prin introducerea taxei pentru ordine publică se dă o lovitură agenţilor economici. Că oamenii îşi vor pierde locurile de muncă. De ce nu s-a gândit aşa şi atunci când impozitul forfetar a dus la falimentarea a sute de firme bihorene?!”.

Concluzia primarului de Oradea a fost că prefectul „se agaţă de anumite lucruri pentru a avea ce prezenta la conferinţele de presă” şi că, de la modificarea hotărârii de Consiliu din luna decembrie, nu a mai primit nimic scris de la Prefectură. Aşadar, primarul ar fi aflat despre intenţiile prefectului doar din presă…

Călin Corpaş1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor