Pregătire profesională pentru administraţia publică

Pregătire profesională pentru administraţia publică
DEVA – Al treilea ciclu al Proiectului Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme – YPS) ce-şi propune să vină în sprijinul administraţiei publice, demarează şi în judeţul Hunedoara.

YPS reprezintă o iniţiativă semnificativă, finanţată de Uniunea Europeană prin programul Phare, în vederea accelerării ritmului de modernizare a administraţiei publice din România. Proiectul a început în luna decembrie 2007 şi pregăteşte un nucleu de manageri ai unei noi generaţii în funcţia publică, neutri din punct de vedere politic şi formaţi profesional în spiritul valorilor şi principiilor moderne ale Uniunii Europene în domeniul managementului sectorului public. Proiectul sprijină procesul de integrare a României in Uniunea Europeană, contribuind la dezvoltarea capacităţii administraţiei publice la nivel central şi local. În prezent, ciclul 1 şi ciclul 2 al Proiectului este încheiat, iar ciclul 3 este pe cale să înceapă.


YPS este implementat de un consorţiu format din trei instituţii europene cu expertiză în domeniul formării profesionale, în strânsă colaborare cu Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, cu Institutul Naţional de Administraţie (INA) şi cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Cele trei instituţii europene care fac parte din consorţiu sunt: European Consultant Organisation (Belgia), East West Consulting (Belgia) şi B&S Europe (Belgia).


Obiectivul pe termen lung al proiectului este să creeze sisteme de recrutare şi selecţie, de instruire, evaluare şi repartizare pe posturi, care să fie adecvate unui model de dezvoltare profesională accelerată a funcţionarilor publici destinaţi unor poziţii înalte în cadrul administraţiei publice. Deşi proiectul are o semnificativă componentă educaţională, el vizează în primul rând conceperea unor sisteme şi proceduri de dezvoltare a carierei care să poată fi adoptate şi adaptate de Guvernul României în viitor, după terminarea perioadei de finanţare de către Uniunea Europeană.


Proiectul urmăreşte să-şi atingă obiectivele prin crearea unui nou corp de cadre profesioniste în administraţia publică. Aceşti tineri profesionişti sunt formaţi prin două programe distincte, incluzând fiecare perioade de instruire atât în România cât şi în state din UE. Stagiarii sunt tineri funcţionari publici având deja experienţă de muncă în administraţia publică din România. Ei urmează mai întâi un program de instruire de 7 luni în cadrul Institutului Naţional de Administraţie, care alternează perioade de cursuri teoretice cu stagii în structuri ale administraţiei publice din România. Apoi, în funcţie de rezultatele obţinute, vor beneficia de o perioadă de practică în cadrul unei administraţii a unui stat membru UE, înainte de a-şi relua activitatea în cadrul administraţiei publice din România, ca manageri publici. Pentru această componentă există 130 de locuri disponibile. Cea de-a doua categorie – bursierii – vizează tineri absolvenţi de studii superioare care doresc să înceapă o carieră în administraţia publică. Aceştia urmează mai întâi un program de instruire şi experienţă practică, cu durata de 7 luni, în cadrul Institutului Naţional de Administraţie. Apoi, în funcţie de rezultatele obţinute, vor beneficia de un program de studii postuniversitare în universităţi, şcoli de administraţie publică sau centre de excelenţă în domeniu din Europa. Pentru această componentă există 50 de locuri disponibile.


Absolvenţii programului YPS vor fi repartizaţi în poziţii de management în cadrul administraţiei publice, ca manageri publici în sistemul de promovare rapidă, unde vor trebui să lucreze ca funcţionari publici pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Nu se preconizează specializarea absolvenţilor YPS într-un anume sector, ci se urmăreşte dezvoltarea capacităţii lor manageriale care să le permită să urmeze o cale rapidă de promovare spre nivelurile superioare ale funcţiei publice. Formularele de înscriere sunt disponibile pe site-ul de web www.yps.ro . Termenul limită pentru înscrierea la ambele programe este vineri, 1 februarie 2008.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !