Pregătiri pentru iarnă

Pregătiri pentru iarnă
DEVA – Termocentrala Mintia are asigurate stocurile de cărbune pentru această iarnă, a declarat directorul Victor Bucaleţ. Termocentrala este furnizorul de agent termic pentru cele aproximativ 10.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de încălzire în municipiul Deva.

Circa 85 la sută din cărbunele folosit de termocentrală provine din minele din Valea Jiului, restul fiind adus din import. „Despre preţul gigacaloriei pot spune că, momentan, va rămâne neschimbat. Nu excludem majorări în contextul creşterii, pe plan mondial, a preţurilor la combustibili”, a adăugat Victor Bucaleţ.
La Brad, însă, furnizorul local de agent termic are probleme cu stocurile de combustibil. Dintr-un necesar de 1000 de tone lunar, la finele săptămânii trecute, în depozitele Acvacalor Brad se aflau doar 150 de tone de păcură. „Furnizarea căldurii a început în 28 octombrie, dar avem dificultăţi în asigurarea stocurilor pentru că în bugetul local nu avem sumele necesare să cumpărăm păcură. Am făcut o cerere la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi până acum avem promisiuni”, spune primarul muncipiului Brad, Florin Cazacu.

Cere bani la Guvern
Primarul Florin Cazacu susţine că a cerut MAI un milion de lei pentru achitarea datoriilor istorice ale unităţilor de învăţământ către Acvacalor Brad. Pe lângă această sumă, în următoarele cinci luni, ar mai fi nevoie de 3,5 milioane de lei. La atât se ridică subvenţia ce trebuie achitată ca diferenţă între preţul de producţie a gigacaloriei şi cel facturat populaţiei.

Cât ne costă gigacaloria
Devenii plătesc 107,5 lei pentru o gigacalorie. 2974 de familii din Deva vor primi, în această iarnă, ajutoare financiare pentru plata facturii la încălzire. La Brad, preţul de producţie a gigacaloriei este de 357 de lei, iar populaţia plăteşte 147 de lei/Gcal. Diferenţa între cele două preţuri este reprezentată de subvenţii.

Se războiesc cu datornicii
Atât devenii cât şi brădenii au restanţe mari la plata facturilor de încălzire. La Deva datoriile, fără penalităţile de întârziere, ale populaţiei şi agenţilor economici se ridică la 3 milioane de lei, în vreme ce la Brad sunt de 3,5 milioane de lei. În ambele municipii firmele de termoficare au chemat în instanţă rău-platnicii. La Deva cea mai mare datorie a unei persoane fizice este de 10575 lei, iar la Brad de 15000 de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase