Pregatit pentru inca 4 ani in Harvard-ul politicii

De Veronica Bursaşiu
Pregatit pentru inca 4 ani in Harvard-ul politicii
Deputatul Ioan Sorin Roman şi-a făcut bilanţul activităţii celor patru ani de mandat.

Parlamentarul nu este la prima acţiune de acest fel. În prima jumătate a mandatului, Ioan Sorin Roman a ţinut să spună alegătorilor săi ce a reuşit să bifeze din ceea ce şi-a propus. Atunci, ca parlamentar de opoziţie. Acum, după jumătate de an în loja puterii.

Ioan Sorin Roman şi-a desfăşurat activitatea pe trei paliere: ca membru al Comisiei de Învăţământ, până în 2011, când a ales să devină membru în Comisia de Agricultură, iar ulterior ca membru al Comisiei pentru Egalitate de Şanse.

Cele mai multe iniţiative

Într-un clasament al parlamentarilor bihoreni întocmit în funcţie de numărul iniţiativelor legislative, Ioan Sorin Roman se află pe poziţia întâi. Din 59 de iniţiative legislative, nu toate individuale, şase s-au transformat în legi. Dintre acestea, parlamentarul a amintit: Legea 129, legea aleşilor locali, Legea 204, privind protecţia noilor soiuri de plante, Legea 238- prin care 15 ianuarie este declarată Ziua culturii naţionale. La capitolul „iniţiative fără finalitate”, dar pe care parlamentarul e gata să le reia dacă va primi un nou mandat din partea alegătorilor, se află stimularea construcţiilor de case sociale şi acordarea indemnizaţiilor pentru mame, dar şi legea ce urma să interzică exploatarea gazelor de şist.

10 milioane euro la Salonta

Ioan Sorin Roman a adus în discuţie şi o problemă actuală, rectificarea de buget care urmează să aibă loc vineri. „De fiecare dată când au fost rectificări de buget, am încercat să îmbrăcăm investiţiile necesare în comune, în amendamente. De fiecare dată am sunat primarii, directorii de şcoli pentru a vedea care sunt necesităţile. Şi aceasta indiferent de culoarea politică a primarilor. Ţin să precizez că aşa vom proceda şi în continuare. De fiecare dată am încercat să obţin finanţare pentru infrastructura de apă şi apă uzată a Salontei, dar şi pentru şoseaua de centură, investiţie care ar avea ca efect reducerea numărului de accidente şi salvarea de vieţi. Acum s-au găsit 10 milioane de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată, dar din păcate pentru centura ocolitoare încă nu există finanţare”, a spus Ioan Sorin Roman.

Satisfacţii umane

Pe lângă mulţumirea că în calitate de parlamentar poţi să contribui la dezvoltarea comunităţii pe care o reprezinţi, Ioan Sorin Roman a mărturisit că a avut şi satisfacţii sufleteşti generate de gesturi umane. „Am făcut lobby în chestiuni ce ţin de sănătate, în sensul că am încercat să susţin dosarele unor oameni care aveau nevoie de tratament cu interferon sau care aveau nevoie de transplant. Şi probabil nici o satisfacţie nu e mai mare ca aceea pe care o ai atunci când dai speranţă de viaţă unui om”, a declarat Ioan Sorin Roman. Pe lângă toate acestea, deputatul a spus că activitatea în Parlament i-a dat posibilitatea să ia contactul cu oameni pregătiţi atât din punct de vedere profesional, cât şi politic şi în acest fel consideră că a accede în Parlament este o evoluţie în viaţa unui om politic. „Parlamentul este un fel de Harvard al politicii, dacă vom compara activitatea de aici cu cea dintr-un Consiliu Local sau cu cea din Consiliul Judeţean”.

Factbox:

Activitatea în cifre:

-14 luări de cuvânt

-12 declaraţii politice

-59 iniţiative legislative

-26 de interpelări

-10 moţiuni

-78,4% prezenţă în Parlament

-pe primul loc topul iniţiativelor legislative

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !