Pregătiţi pentru meseriile celei de-a IV-a revoluţii industriale prin lupte cu roboţi

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Pregătiţi pentru meseriile celei de-a IV-a revoluţii industriale prin lupte cu roboţi
Este vorba despre elevii angrenaţi în competiţiile de robotică. La final de săptămână, Oradea a fost capitala naţională a roboticii. Şi aceasta la doar câteva zile după ce România devenea campionă mondială în concursul de profil.

Loc al competiţiilor de handbal şi baschet, Sala de Sport a Şcolii Dacia a fost sâmbătă scenă a luptelor între roboţi. 20 de echipe formate din elevi din toată ţara, pasionaţi de robotică, au răspuns invitaţiei elevilor de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, celor din Modus Vivendi, de a participa la evenimentul „OraDea Cunoaște”. Principalul scop al evenimentului a fost acela de a aduna echipele în urbea de pe Crișul Repede și de a le ajuta să-și împărtășească cunoștințele obținute pe parcursul competiției, în vederea îmbunătățirii performanțelor pe viitor.

Prima zi a evenimentului a fost consacrată primirii invitaţilor în sala festivă a CN Mihai Eminescu, dar şi unor cursuri pe seama unor concepte precum „profesionalismul graţios”. Au fost workshop-uri din domenii variate precum Marketing, Social Media, Programare, Printare 3D, Leadership – susținute de antreprenori și specialiști în domeniu.

Directorul adjunct al CN Mihai Eminescu, profesorul Ioan Cadar a făcut oficiile de gazdă subliniind faptul că şcoala pe care o reprezintă e una etalon, şi şi-a făcut un adevărat ţel din educaţia generaţiilor care au intrat şi au ieşit pe porţile colegiului. Aceasta, în contextul în care, aşa cum spunea profesorul Cadar„ educaţia duce la împlinirea de sine, ceea ce este cel mai important ţel din viaţa unui om”.Directorul Cadar a vorbit despre elevii de azi ai şcolii, în special despre cei din Modus Vivendi, care au „nu doar un spirit liber, ci sunt şi exacţi şi pragamatici şi dau dovadă de dorinţă de autodepăşire”. Fostă elevă a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Ioana Ciobanu a revenit în şcoală, acum în calitate de comunicator al firmei de IT Smartware. Absolventă a unui profil umanist, Ioana Ciobanu s-a adresat elevilor de la matematică-informatică, şi nu numai, încercând să le deschidă apetitul pentru perspectiva de a alege să se realizeze profesional în Oradea.

„Să nu ne rănim”

Invitat special la eveniment a fost city managerul Dacian Palladi, un om care înţelege în profunzime importanţa educaţiei. Acesta s-a dovedit, şi de această dată, un orator avizat, care a vorbit în limbajul elevilor pasionaţi de robotică, dar şi în spiritul First, organizaţie „vinovată” de competiţiile cu roboţi destinate elevilor. Dacian Palladi a urat şedere plăcută elevilor în Oradea şi să „mergeţi mai deştepţi decât aţi venit”. Apoi, city mangerul Oradiei a invocat o conferinţă din 2014 care avea ca temă „Cum să dezvoltăm tehnologiile zilelor de mâine fără să ne rănim ca specie”. Chiar dacă acolo s-au întâlnit multe minţi luminate, după câteva zile de dezbateri răspunsul a fost unul singur, a spus Dacian Palladi : „nu ştim”. Acesta a vorbit apoi despre o altă conferinţă de la Davos, care a păstrat agenda conferinţei din 2014, şi care după 4 zile de discuţii a avut o concluzie: „nu ştim şi trebuie să avem grijă ”. În acest context, Dacian Palladi a cerut elevilor pasionaţi de robotică: „Să avem grijă să nu ne rănim, nu numai individual, ci şi ca specie”.

În încheierea primei zile a evenimentului s-a adresat participanţilor la „OraDea Cunoaște” profesorul Amelia Stoian, coordonatorul echipei de robotică Modus Vivendi. Adeptă a principiului că nici un profesor nu există din perspectivă profesională decât prin rezultatele elevilor săi, profesorul Amelia Stoian a cerut participanţilor „să nu uitaţi să fiţi oameni, chiar dacă construim roboţi”.

Amelia Stoian visează să participe alături de elevii săi la o fază naţională a competiţiilor de roboţi. Tânăra echipa de robotică Modus Vivendi Oradea a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” îşi continuă activitatea în cadrul competiției naționale de robotică BRD FIRST Tech Challenge România și în acest nou sezon 2018-2019. „Aceasta este cea mai mare competiție de robotică din țara noastră, iar la prima noastră participare, în sezonul trecut, am dat dovadă de mult entuziasm, perseverență și dăruire, reușind să obținem Premiul Organizatorilor Naţie Prin Educaţie. Încrezători în forțele proprii, ne dorim să ne îmbogățim cunoștințele în acest domeniu fascinant și de viitor și de asemenea vrem să continuăm să îi inspirăm pe cei din jurul nostru să fie cât mai apropiați de tot ceea ce înseamnă educația STEM-Science, Technology, Engineering, Mathematics”, spune Daria Dorog, membru în Modus Vivendi.

Robotica e costisitoare

Construirea unui robot nu înseamnă doar ansamblarea unor piese. Presupune, în primul rând, comunicare şi colaborare, iar elevii învaţa cum trebuie să conceapă un proiect, cum să îl realizeze şi să-l promoveze, cum să obţină sponsorizări. Un kit pentru o echipă de robotică costă aproximativ 5000 de dolari.

Conceptul First Tech Challenge a fost adus în România de Dana Războiu prin fundaţia Naţie prin Educaţie. Este uimitor ceeea ce a reuşit fosta prezentatoare care a importat conceptul din America reuşind să atragă şi fonduri de un milion de euro pentru ca echipele din programul Naţie Prin Educaţie să poată participa la aceste competiţii, ca cea de la Oradea. Chiar dacă „OraDea Cunoaște” a avut mai mult rolul de a-i obişnui pe constructorii de roboţi cu stresul şi condiţiile unei competiţii, asemenea concursuri sunt extrem de importante pentru viitorul nostru, al tuturor. Construcţia unui robot cere multă muncă, răbdare şi resurse. La un robot totul poate părea perfect până la un moment dată, de exemplu, până în momentul în care asupra ringului de concurs e pusă lumina unei camere TV. Atunci, robotul fiind obişnuit cu altă lumină, nu mai răspunde comenzilor. Pentru fiecare astfel de schimbare trebuie rescris programul robotului.

Roboţi în ring

Două ringuri de competiţie au fost amplasate în Sala de Sport a Şcolii Dacia, în timp ce pe ecranele uriaşe rulau imagini din competiţie . La acestea s-au adăugat ovaţiile publicului şi ale componenţilor echipelor de robotică. Este extraordinară apetenţa liceenilor din România pentru robotică, în doar doi ani România a reuşit să ajungă cu concursul de robotică la o prezenţă în 8% din licee, ceea ce este enorm având în vedere că în Statele Unite, unde programul este de peste 10 ani, prezenţa este de 11%. Este adevărat că la nivel internaţional astfel de competiţii încep de la nivel de grădiniţă. Ceea ce diferenţiază Programul First de alt concurs şcolar este faptul că elevii învaţă încercând să rezolve probleme, propune pur şi simplu un alt mod de educaţie.Echipele din ringurile amenajate la Şcoala Dacia au constituit „alianţe” şi şi-au aruncat în luptă roboţii. Aceştia erau programaţi să coboare de pe o mini rachetă, să colecteze minereuri de pe o altă planetă, urmând ca apoi să le depună.

Roboţii erau autonomi 30 de secunde şi apoi puteau fi cârmuiţi, de la distanţă, de constructorii lor. RO 061, robotul Modus Vivendi s-a descurcat bine…Evenimentul s-a bucurat de faptul că a fost prezentat de actorul pasionat de drone Richard Balint. Acesta a avut şi un moment de bucurie personală.„Astăzi m-am distrat pe cinste la OraDea Cunoaște, alături de tinerii veniți din toată țara împreună cu roboții lor! Și am avut și un moment de mândrie, pentru că una din echipele câștigătoare, IDL Electronics, e din Cugir și sunt elevi ai Colegiului I.D. Lăzărescu, unde am absolvit și eu”, a spus actorul Teatrului Regina Maria.

Luptă pentru George

Meciurile demonstrative au avut un caracter umanitar – Modus Vivendi venind în sprijinul colegului lor George, un tânăr excepţional, care învaţă la secţia matematică-informatică chiar dacă s-a născut cu o afecţiune rară-lipsa irisului. Tânărul trebuie supus unor operaţii urgente şi costisitoare. George şi-a pierdut complet vederea la ochiul drept, iar acum bătălia se dă pentru a-şi păstra vederea la ochiul stâng. În acest scop, George are nevoie de mai multe intervenţii la Spitalul din Viena. Cei care doresc să-i dea o şansă lui George să vadă pot să facă donaţii în contul său deschis la Banca Transilvania: RO92BTRLEURCRT0365822901 (EUR)
şi RO45BTRLRONCRT0365822901 (RON)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !