Premieră: Cometa la Teatru pe 1 martie

Radu- Alexandru Nica
Radu- Alexandru Nica
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria anunță cea de-a cincea premieră a stagiunii 2013-2014, spectacolul Cometa, care va avea loc sâmbătă, 1 martie 2014, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

Scrisă de Justine del Corte, piesa, o premieră națională, este pusă în scenă la Teatrul Regina Maria Oradea de regizorul Radu- Alexandru Nica.

Mizanscena

Care e firul poveştii?O cometă, iar sub ea- o pereche fericită de miri. În jurul lor- oameni relaxați și fericiți. O petrecere veselă la țară, la umbra unui copac. O zi dogoritoare de vară, plină de dorință de fericire. La zece ani după nunta sa, Elisabeth se întreabă dacă fericirea poate fi țintuită în loc și face următoarea încercare: repetă petrecerea. Și deoarece fericirea nu este foarte flexibilă din punctul de vedere al lui Elisabeth, aceiași invitați, îmbrăcați la fel, trebuie să poarte în aceleași locuri aceleași discuții și astfel să rezulte … aceeași fericire. Destul de neclar este dacă și o serie întreagă de minciuni și infidelități petrecute cu zece ani în urmă sunt de natură să servească aceluiași scop. E greu de stabilit. Cu atât mai mult, cu cât secretele le cunosc inițial doar cei direct implicați.

Egocentrismul fiecăruia se dezvăluie tot mai mult și, odată cu el, personajele renunță treptat la starea de euforie și la reușita evenimentului. Din ce în ce mai beți și mai dezinhibați, invitații se îndreaptă tot mai insistent spre ceea ce ar putea fi atingerea propriei fericiri. „Mizanscena regizorului Radu-Alexandru Nica se concentrează asupra ideii de repetare a unui eveniment real (nunta celor două personaje), pusă în raport cu repetiția în teatru. Din această analogie rezultă o nouă perspectivă asupra naturii reprezentației teatrale prin intermediul teatrului în teatru și o interogare a ideii conform căreia arta în general, dar mai ales arta teatrală, ar avea abilitatea de a imortaliza efemerul”, spune Mirona Olteanu, PR-ul Teatrului Regina Maria.

“E o piesă mai filosofică decât pare, fără însă a fi un eseu sau o demonstrație seacă. Nu e nimic antipatic în ea, dimpotrivă, e un fel de tablou impresionist, aproape vesel, despre degradare. În plus, e și o meditație despre meseria pe care noi o practicăm, despre care spunem cu destulă naivitate că poate eluda cu succes trecerea timpului. Mai este și problema fericirii în societatea de azi – în ce măsură mai este ea posibilă într-o lume în care accesul la metafizic și la comuniune umană e tot mai anevoios. E o lume care are mari dificultăți în a crede în ideea unui dincolo de după moarte și încearcă cu disperare să fixeze timpul în loc. Impuls foarte vechi de altminteri, care își trage rădăcinile, cultural vorbind, din “Faust-ul” goethean. O lume cu jocuri de societate determinate de drame și personaje aproape cehoviene”, explică regizorul Radu- Alexandru Nica. Spectacolul este recomandat celor peste 14 ani.

FACTBOX:

Distribuția:

Elisabeth: Mihaela Gherdan

Arthur: Richard Balint

Vera: Anda Tămășanu

Nick: Alin Stanciu

Anna: Dania Ținca

Greta: Corina Cernea

Isabel:Georgia Căprărin

Nane: Irene Flamann

Gregor: Șerban Borda

Lothar: George Voinese

Regia artistică: Radu-Alexandru Nica

Scenografia: Cristian Rusu

Coregrafia: Florin Fieroiu

Muzica originală: Alex Halka

Light design: Lucian Moga

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !