Premieri secrete la frontieră

26Comentarii
ORADEA – Poliţia de Frontieră îşi „secretizează” angajaţii merituoşi. Cel puţin aşa reiese din atitudinea conducerii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor, care refuză să nominalizeze angajaţii premiaţi pentru merite deosebite, invocându-le dreptul la intimitate.

În schimb, sumele alocate pentru premii au fost făcute publice şi nu sunt deloc modice.

Astfel, una dintre instituţiile româneşti monitorizate pe plan extern pentru probleme legate de corupţie acordă premii în valoare de câteva miliarde de lei vechi pe an, din bani publici, fără să spună şi cui sau măcar de ce. Mai mult, deşi au existat anchete penale în ultimii ani, în acest moment nu se avansează nici un nume de frontierist condamnat penal.

Jurnal bihorean a solicitat, în baza Legii nr. 544/2001, numele poliţiştilor de frontieră premiaţi de instituţie, motivele premierii şi sumele. Demersul a fost făcut ca urmare a faptului că deţineam unele informaţii cum că lucrători cercetaţi penal sau administrativ s-ar afla şi ei printre cei premiaţi pentru merite deosebite. Răspunsul Poliţiei de Frontieră a venit prompt, dar telegrafic, furnizându-ni-se doar numărul lucrătorilor premiaţi şi fondul de premiere.

 

Premii „bisate”

De altfel, sumele alocate premierei nu sunt deloc de neglijat. Astfel, în anul 2006, IJPF Bihor a acordat premii în valoare de 2.005.900 lei (20 miliarde de lei vechi), iar în anul 2007 fondul de premiere se ridică la suma de 1.681.217 lei (16,8 miliarde lei vechi). În anul 2006 au fost oferite 1.740 de premii, iar în acest an, deocamdată, 1.165. În condiţiile în care inspectoratul are 900 de angajaţi. „Menţionăm faptul că un poliţist de frontieră poate fi recompensat în cursul unui an de mai multe ori. Motivul pentru care sunt premiaţi poliţiştii de frontieră sunt realizările obţinute în activitatea specifică”, se arată în răspunsul IJPF BIhor. Tot aici se mai arată că lucrătorii au fost premiaţi cu sume cuprinse între 500 şi 2.000 lei. Însă identitatea celor premiaţi rămâne secretă. „Numele poliţiştilor de frontieră premiaţi sunt date cu caracter personal şi nu pot fi date publicităţii decât cu acordul persoanei în cauză, conform Legii nr. 677/2001”, este precizat în document.  

 

Nimic pe fâşie…

Premiile se acordă, potrivit regulamentului, la fiecare trei luni poliţiştilor de frontieră care nu au avut abateri discipliniare, nu au făcut obiectul unei anchete şi şi-au făcut treaba.

„La noi nu se întâmplă aşa. Şefii taie şi spânzură şi nu se ţine cont de ce spune regulamentul. Primesc premii şi cei cu abateri, cercetaţi sau care nu fac nimic, pentru că aşa merge treaba”, a declarat un poliţist de frontieră, sub protecţia anonimatului.

Majoritatea celor nemulţumiţi lucrează pe fâşia verde, unde nu sunt tentaţii de corupţie. În schimb, lucrători din punctele de trecere a frontierei, sancţionaţi administrativ, au fost detaşaţi „disciplinar” în PTF-uri cu vad şi mai mare.

 

Apel la sinceritate

Identitatea poliţiştilor de frontieră premiaţi este un secret bine păzit, deşi aceştia au declaraţii de avere, publice, potrivit legii şi în condiţiile în care premiile sunt acordate din bani publici.

Pe această cale, facem apel la poliţiştii de frontieră premiaţi pe drept să-şi dezvăluie identitatea, dacă nu le este ruşine de premiile primite. După o săptămână vom face publice numele acelor lucrători care au dat curs solicitării noastre.

 

Georgiana Anghel26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor