Premierul maghiar, Viktor Orban, refuză condiţiile Europei occidentale

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
51Comentarii
Premierul maghiar, Viktor Orban, refuză condiţiile Europei occidentale
Viktor Orban, la Oradea: „Vrem o Ungarie maghiară şi creştină, în locul Europei care ni se propune acum”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat luni la inaugurarea festivă a Universităţii Creştine Partium. Începând cu ora 11, biserica reformată Oraşul Nou de pe strada Primăriei a găzduit festivitatea, în contextul în care reformaţii maghiari celebrează 500 de ani de la Reformă. Locaşul de cult s-a umplut până la refuz, cu această ocazie.

În discursul său, premierul maghiar a subliniat nevoia ca viitorul să se scrie în limba maghiară, pentru maghiarii din bazinul carpatin. Orban a avut un discurs concins şi la obiect. „Sunt convins că noi, maghiarii, vom avea un viitor în bazinul carpatin”, a declarat premierul Ungariei, amintind cum „programul de unificare naţională a debutat în 2010”, oferindu-le etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei posibilitatea dublei cetăţenii.

Mesaj pentru Bruxelles

„Slovenii, slovacii, sârbii şi maghiarii se sprijină unii pe alţii. Sper să pot spune acelaşi lucru şi despre România”, a fost mesajul premierului maghiar pentru Guvernul de la Bucureşti, într-un context în care Ungaria îşi reafirmă statutul de naţiune creştină, protectoare a creştinilor persecutaţi în toată lumea şi, în special a celor din Orientul Mijlociu.

„Vrem o Ungarie maghiară şi creştină, în locul Europei care ni se propune acum. Vrem un tineret maghiar plin de vitalitate şi credem că veţi contribui din plin la propăşirea naţiunii maghiare”, a subliniat Orban Viktor, în discursul său.

Este cunoscută opoziţia Guvernului de la Budapesta faţă de cotele de migranţi pe care le doreşte Uniunea Europeană, sprijinită în acest sens şi de o decizie a Curţii Europene de Justiţie. În schimb, Ungaria îşi afirmă disponibilitatea de a-i primi între graniţile sale pe creştinii asupriţi din zonele de conflict, înfiinţând în acest sens un secretariat de stat şi un program de burse.

Viktor Orban a venit la Oradea însoţit de vicepremierul ungar pentru comunităţile de peste hotare, Semjen Zsolt, dar şi de ministrul pentru resurse umane, Zoltan Balog.

orban-viktor-u-partium-oradea-52

La festivitatea din biserică au mai luat cuvântul Tokes Laszlo – preşedintele Consiliului Director al Universităţii şi rectorul Universităţii Partium. De asemenea, a luat cuvântul şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a subliniat importanţa educaţiei în limba maternă pentru maghiarii din România.

Cu binecuvântarea episcopilor

După manifestarea din biserică, încheiată cu intonarea imnului naţional al Ungariei, gazdele şi-au condus înalţii oaspeţi de la Budapesta spre noul corp de clădire al universtităţii maghiare, situat în Piaţa Rahovei. Acolo, premierul Orban şi rectorul universităţii au tăiat panglica inaugurativă, în culorile roş-alb-verde. Nu înainte ca episocopii maghiari romano-catolic, reformat, evanghelic şi unitarian să rostească fiecare o binecuvântare.

Ulterior tăierii panglicii, şeful Guvernului de la Budapesta a fost invitat să viziteze noua incintă, în condiţiile în care Universitatea Creştină Partium beneficiază de sprijinul consistent al guvernului maghiar.51Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor