Premiul I la Inventică cu un asistent virtual imprevizibil

De Veronica Bursaşiu
Premiul I la Inventică cu un asistent virtual imprevizibil
Tată şi fiu au făcut un tandem imbatabil. Au riscat totul şi au câştigat. Este vorba despre Darius Mnerea şi profesorul Florin Darius care intrând în competiţie sub sigla Universităţii Oradea au fost premiaţi pentru ceea ce ar putea fi antidotul la fake news.

Premiul I la Secţiunea Tehnologia Informaţiei din cadrul Salonului Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret 2017 a fost obţinut de proiectul „Say hello to Hector ! – #Smarthouse #AI” – Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe, proiect semnat de profesor Mnerea Florian şi de fiul său Mnerea Darius.

Ideea proiectului lui Darius Mnerea a pornit de la necesitatea de a putea fi permanent conectat la informaţii atent selecţionate şi de a-şi uşura viaţa. Aşa a inventat un asistent virtual, care poate întreţine conversaţii cursive, poate da replici ironice, tăioase, un „tip ” imprevizibil, care „absorbe ” informaţii de pe Internet şi care poate fi controlat cu un telefon inteligent.

Se pare că invenţia orădenilor ar putea fi antidotul la fake news, dincolo de a asigura automatizarea unei locuinței. „Say hello to Hector ! ”vrea să fie soluţia pentru cei care nu mai acceptă să fie victimele dezinformării media. „Hector” poate „cerne ” ce înseamnă o informaţie adevărată, autentică sau care e informaţia neadevărată, trunchiată.

Premiul obţinut de universitarii orădeni are şi o mică istorie, înainte cu o seară de a fi prezentat în competiţie stabilitatea lui Hector fiind afectată, iar „parinţii ” lui trebuind să opteze între a risca să implementeze nişte funcţii pe care era capabil să le execute sau să să renunţe la unele dintre abilităţile lui.

Darius Mnerea nu e la prima ispravă de acest fel. Atunci când era elev la Colegiul Alexandru Roman din Aleşd a obținut o mențiune și trofeul Salonulului Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret București, secțiunea „Tehnologia Informației” unde a participat cu un sistem de operare nou, Pristine Tehnologies, dar şi un premiu internațional – medalia de argint la concursul Infomatrix.

Pe locul al doilea la această secţiune s-au aflat un proiect de dispozitiv pentru antrenament militar, respectiv „Play of nature”. Interesantă a fost şi secţiunea „Tehnologii ale viitorului” de la care nu au lipsit „pantofii inteligenţi”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !