Premiul publicului – Varga Vilmos, cel mai bun actor

De Veronica Bursaşiu
Premiul „Varga Vilmos” a fost înfiinţat în acest an
Premiul „Varga Vilmos” a fost înfiinţat în acest an
Vineri, 16 iunie, Teatrul Szigligeti din Oradea a închis stagiunea 2016-2017 cu îndrăgita operetă „Maya” de Fényes Szabolcs şi Harmath Imre.

După spectacol a avut loc tradiţionala gală a premiilor stagiunii, în cadrul căreia a fost decernat, între altele, Premiul „Varga Vilmos”, înfiinţat în acest an, dar şi Premiile juriului, Premiul publicului şi Premiul pentru întreaga carieră.

La începutul galei, pentru prima dată a fost decernat Premiul „Varga Vilmos”. Premiul a fost prezentat şi înmânat primului câştigător de către Kiss Törék Ildikó, văduva membrului permanent al Trupei Szigligeti. Premiul i-a fost acordat actorului Dobos Imre, fost coleg al regretatului Varga Vilmos, pentru activitatea artistică deosebită pe care a desfăşurat-o în cadrul Trupei Szigligeti şi la Teatrul „Kiss Stúdió”. Placheta şi premiul i-au fost înmânate actorului de Kiss Törék Ildikó şi fiul lui Varga Vilmos, dr. Varga Zsombor Zalán. Premiul pentru actorii sub 35 de ani ai Trupei Szigligeti, Premiul „Földes Kati”, i-a fost decernat, pe baza voturilor membrilor trupei, lui Pitz Melinda.

Premiul „Holnap”, adjudecat de Asociaţia Culturală Holnap, a fost împărţit între actriţele Pitz Melinda şi Tóth Tünde. Premiul le-a fost înmânat câştigătoarelor de către preşedintele asociaţiei, Simon Judit. Abonamentul de Aur pentru spectatorii fideli ai Teatrului Szigligeti a fost adjudecat, în acest an, de Nagy Magda. Membrii Grupului Voluntarilor Szigligeti i-au premiat pe dansatorul Brugós Sándor Csaba, actriţa mânuitoare de păpuşi Oláh Anikó Katalin, respectiv pe actorii Dimény Levente şi Szotyori József. Premiile pentru cei mai buni actori din spectacolele teatrului din această stagiune au fost stabilite, şi în acest an, de un juriu format din critici de teatru. Membrii juriului au fost Simon Judit şi Elisabeta Pop. În discursul său, Simon Judit a subliniat că programul acestei stagiuni a fost unul echilibrat, în care s-au regăsit diverse gusturi şi stiluri. „Am avut o sarcină dificilă, pentru că am văzut nişte spectacole extraordinare”, a spus Simon Judit.

Conform deciziei juriului, premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Kardos M. Róbert, premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a fost acordat lui Dimény Levente, Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Gajai Ágnes, iar Cel mai bun actor mânuitor de păpuşi din această stagiune s-a dovedit a fi Daróczi István. Conform voturilor artiştilor Ansamblului Nagyvárad, Cea mai bună dansatoare a stagiunii 2016/2017 a fost desemnată Kerekes Dalma.

Votat de public

„În acest an, publicul nostru şi-a putut exprima opţiunea pentru Cel mai bun actor al anului în trei moduri: pe buletinele de vot publicate în cotidianul Bihari Napló, principalul nostru partener media, pe buletinele de vot disponibile la teatru, înaintea spectacolelor, sau online, pe site-ul nostru oficial, www.szigligeti.ro”, a spus impresarul artistic Arpad Biro. Pe baza celor peste 400 de voturi primite, Premiul publicului acestei stagiuni i-a fost acordat lui Dimény Levente.

Premiul pentru întreaga carieră i-a fost decernat actorului-păpuşar Seres Lajos, o personalitate remarcabilă a păpuşăriei profesioniste maghiare din Transilvania. În „Laudatio”, directorul artistic al Trupei Szigligeti, Botházy-Daróczi Réka, a subliniat: „Inteligent, exigent, harnic, dăruit cu imaginaţie, Seres Lajos a fost, pentru toţi colegii săi, un model, devenind încă din tinereţe un stâlp de nădejde al Teatrului de Păpuşi, mai apoi de Copii, actual Arcadia, un artist de bază al trupei”.

Premiile în bani au fost oferite de sponsorii: Andy Trans, Casa de Editură şi Presă Europrint, Tehnoprint, respectiv de antreprenoarea Pető Dalma.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !