Preot ortodox căutat la dosar

27Comentarii
Preot ortodox căutat la dosar
ORADEA - Episcopul reformat Tokes Laszlo a declarat ieri că reformaţii vor iniţia lustrarea preotului ortodox Florin Puşcaş, de la Biserica Sfânta Treime. Decizia a fost luată ca urmare a informaţiilor pe care aceştia le deţin, potrivit cărora scandalul iscat în jurul fostului teren de sport al Liceului reformat „Lorantffy Zsuzsanna” ar avea dedesubturi cu tentă politică.

De asemenea, episcopul a anunţat că duminică, începând cu ora 11:30, va organiza o nouă demonstraţie politică în vecinătatea fostului teren de sport, urmând ca protestul să continue la Sibiu, cu ocazia Adunării Ecumenice Europene din perioada 5-9 septembrie.
Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului va formula în zilele următoare o cerere pentru verificarea dosarului de la Securitate al preotului ortodox Florin Puşcaş. „Presupun că nu de la el pornesc toate acţiunile (refuzul de a ceda fostul teren de sport Liceului Reformat – n.r.), ci el este doar o păpuşă în această acţiune antimaghiară. Scandalul are un dedesubt cu tentă politică, motiv pentru care vom cere studierea dosarului, să vedem dacă a colaborat cu Securitatea”, a declarat episcopul Tokes Laszlo. „Este de neacceptat ca o biserică să aibă o astfel de atitudine. Vom continua să căutăm dreptatea”, a precizat episcopul.

Răspuns de la Episcopie
El a adăugat că în urma unei solicitări adresate Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Sălajului şi Bihorului, de a interveni în soluţionarea acestei probleme, a primit un răspuns potrivit căruia responsabilitatea acţiunilor legate de fostul teren de sport aparţine exclusiv Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime. „Am primit un răspund negativ, unul care face referire la autonomia parohiei Sfânta Treime, care are competenţa de a decide singură în această problemă”, a explicat Tokes. Mai mult, Episcopia Ortodoxă a ţinut să sublinieze că atâta timp cât există pe rolul instanţelor procese legate de terenul de sport, nu pot să intervină în nici un fel în acest scandal.

Chemaţi în Justiţie
Tokes Laszlo şi câţiva membri ai Eparhiei Reformate sunt citaţi pe data de 14 septembrie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde există plângeri penale formulate de preotul ortodox Florin Puşcaş, împotriva acestora.
Scandalul terenului de sport a început în urmă cu doi ani, când Consiliul Local Oradea a decis retrocedarea terenului către Biserica Sfânta Treime, ca compensaţie pentru o suprafaţa de teren ce i-a fost confiscată de comunişti şi pe care au fost construite blocuri de locuinţe.

Anghel Georgiana27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor