Preot ortodox la Roma, pentru deţinuţii români

Reactualizat la:
2Comentarii
Preot ortodox la Roma, pentru deţinuţii români
Pentru mulţi dintre noi, românii din închisorile italiene sunt o pată neagră pe imaginea ţării. Dar pentru preotul Petre Bogdan ei sunt doar suflete care au nevoie de îndreptare. Părintele Petre Bogdan este cunoscut în Italia ca “preotul deţinuţilor”.

E singurul părinte din Italia care îi vizitează pe infractorii români din închisorile din Roma. Le ştie poveştile, durerile şi frustrările. Prin ochii lui se vede cealaltă faţă a comunităţii româneşti din Italia, de care mulţi nu vor să ştie, dar care ajunge, cel mai adesea, în paginile ziarelor.

Părintele spune: “Sunt convins că dacă eu ca persoană aş fi trăit în contextul lor şi eu aş fi fost un borfaş, şi eu aş fi fost un criminal”.

În fiecare săptămână, părintele Bogdan se opreşte de două ori la închisoare Rebibbia din Roma, să stea de vorbă cu deţinuţii: “Ei spun că acolo, în capela închisorii, este pământ românesc, ei se simt ca acasă pentru că se vorbeşte româneşte, slujbele sunt ortodoxe”.

Sunt 5.000 de români după gratii, în toată Italia. Părintele are câte o pildă pentru fiecare dintre cei de-acolo. “Un ţăran care într-o zi urcă pe un munte şi găseşte un ou de vultur îl ia şi-l bagă sub propria cloşcă. Acolo se naşte puiul de vultur alături de ceilaţi şi scormoneşte şi cotcodăceşte se comportă o viaţă întreagă ca o găină. Spre sfârşitul vieţii vede o pasăre măiastră pe cer. Întreabă cine este?… Este regele cerului, vulturul! Uitându-se la aceea imagine a păsării îşi dă seama că el fusese un vultur şi trăise ca o găină o viaţă întreagă” – este una dintre parabolele cu care le alină deţinuţilor suferinţa.

Nu de puţine ori, preotul Petre Bogdan ajunge şi în locurile de unde provin majoritatea infractorilor: taberele ilegale de la periferia oraşului. Se întâlneşte cu oamenii, împarte bani, iconiţe şi vorbe bune. Povestea este mereu aceeaşi. I-au gonit din ţară lipsurile şi sărăcia. Iar de vină, spun ei, sunt întotdeauna politicienii.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor