Preoţii care divorţează nu vor mai putea sluji la Sfântul Altar

16Comentarii
Preoţii care divorţează nu vor mai putea sluji la Sfântul Altar
Preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei, nu vor putea ocupa funcţii în administraţia bisericească şi nu vor mai putea preda în învăţământul teologic, potrivit unei măsuri adoptate, joi, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit Patriarhiei Române, preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei (cel sancţionat nu va mai putea săvârşi lucrări sfinţitoare, însă nu îşi va pierde calitatea de preot).

“Dacă se va constata că preotul care a primit această sancţiune a fost părăsit de soţie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeşte calităţi misionar-pastorale şi comportament bisericesc, are relaţii bune cu credincioşii din parohie, are o pregătire teologică deosebită, are copii în întreţinere, ca măsură pastorală şi de pedagogie creştină, vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în activităţi cu caracter cultural-educaţional, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar”, se menţionează în comunicatul Patriarhiei Române.

Potrivit comunicatului, hotărârea a fost luată în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al BOR de joi, când acesta a luat în examinare statutul preoţilor divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, în vederea adoptării unei măsuri cu caracter unitar şi obligatoriu în eparhiile Patriarhiei Române.

Hotărârea are ca scop întărirea instituţiei familiei preotului ortodox ca exemplu de comportament creştin. Sfântul Sinod a hotărât ca la nivelul eparhiilor Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii Chiriarhi să respecte cu stricteţe prevederile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti, care nu admit recăsătorirea clericilor, sancţionându-i, potrivit prevederilor regulamentare, clericii aflaţi în această situaţie.

Pentru sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor şi pentru diminuarea numărului de cazuri care influenţează negativ activitatea bisericească, hotărârea Sfântul Sinod prevede următoarele: clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi, nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală.

Sursa NewsIn

Taguri: , , ,


16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor