Preoţii vor câştiga mai bine

Preoţii vor câştiga mai bine
HUNEDIARA – Înainte de alegeri, preoţii vor câştiga cu 25% mai mult. După majorarea salariilor demnitarilor, guvernul a obţinut şi creşterea salariilor preoţilor. Efortul bugetar pentru această majorare este de 80.000 de euro pe lună.

Indemnizaţia Patriarhului Bisericii Ortodoxe, PF Daniel, va ajunge la aproximativ 8.000 de lei, în timp ce arhiepiscopul-major, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române şi cel al Bisericii Catolice vor câştiga 7.366 de lei. Pentru posturile de arhiepiscop ori şef de cult, salariul va fi de 6.932 de lei, pentru episcop şi episcop vicar, 6.343 de lei, iar pentru episcop coajutor, auxiliar şi arhiereu vicar, 6.068 lei. Preoţii, diaconii, pastorii, imanii, vestitorii cu studii superioare, de grad I, au o indemnizaţie lunară de 733 lei, iar cei de grad II, 617 lei, debutanţii având 551 de lei. Preoţii cu studii medii, de grad I, vor lua 537 lei, iar cei debutanţi 510 lei pe lună. Trebuie cunoscut că preoţii sunt salariaţi la stat, adică bugetari.


Cu toate acestea, prelaţii pun taxe pentru fiecare serviciu oficiat: înmormântare, botez, sau nuntă. Onorariile practicate variază între 100 şi 500 de lei. Mai mult, aceştia refuză prestarea serviciului religios celor care nu au achitat taxa de cult, aceasta fiind între 20 şi 50 de lei. La astea se mai adaugă mici „ciubucuri” pentru sfinţirea caselor, parastasuri sau spovedanie. Toate taxele percepute de preoţi sunt stabilite în Consiliul Parohial. Teoretic ele sunt înregistrate în vistierie, cu ajutorul chitanţelor care ar trebui să fie eliberate în schimbul sumelor primite.
Pe de altă parte Patriarhia din Deva spune că majoritatea salariilor nu au mai fost primite de ani de zile. „Preoţii au salarii slabe. Considerăm că este un nou motiv de ceartă. Satele sunt foarte sărace, sau au rămas fără oameni. Cert e că una se zice şi alta se face. Deocamdată la noi nu a venit nici o hârtie oficială în acest sens”, afirmă reprezentanţii patriarhiei. Preoţii spun că nu trebuie confundat salariul cu onorariile pe care unii le percep. „Nu am mai luat salariul de la Patriarhie de 6 ani de zile. Nu mai avem contribuabili. Un sat cum este cel de la Alun are 6-7 oameni”, spune I.B., preot.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !