Preşedintele cere dosarele sportivilor

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat SRI să ia cât mai repede, împreună cu CNSAS, o decizie în privinţa desecretizării dosarelor sportivilor. Şeful statului speră ca această situaţie să fie lămurită până la sfârşitul anului.

CSAT nu a putut lua o hotărâre în privinţa sportivilor, pentru că aceştia nu sunt menţionaţi în Legea Ticu, susţine Traian Băsescu.

Reacţia partidelor politice, la cererea preşedintelui privind oportunitatea desecretizării dosarelor sportivilor nu a întârziat să apară. Conservatorii au atras atenţia că activitatea CNSAS riscă să fie aruncată în derizoriu. Iar PRM consideră că s-a ajuns la limita ridicolului. UDMR şi PSD par însă să susţintă ideea preşedintelui, chiar cu riscul ca unele mituri din lumea sportului să fie detronate. Unii dintre reprezentanţii sportivilor sunt însă optimişti. Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, crede că gimnastica românească nu va fi afectată.

Conservatorii au atras atenţia că inţiativa desecretizării altor dosare decât ale parlamentarilor şi demnitarilor, cum ar fi cele ale clerului sau sportivilor, riscă să arunce în derizoriu activitatea CNSAS. Purtătorul de cuvânt al Partidul Conservator, Bogdan Ciucă, a declarat că „în primul rând şi cu caracter prioritar, ar trebui să desecretizăm dosarele de la Securitate ale demnitarilor aleşi sau numiţi, candidaţilor la funcţii publice care au colaborat sau au fost informatori ai Securităţii”.

Nici PRM nu pare să susţină propunerea preşedintelui Băsescu de desecretizare a dosarelor sportivilor. Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a apreciat-o ca fiind la limita ridicolului. „Dacă în ceea ce priveşte dosarele Clerului, am considerat că este vorba de un grav atac la adresa credinţei creştine a poporului român, de data aceasta s-a ajuns, prin propunerea de desecretizare a dosarelor sportivilor, la limitele ridicolului”, spune Bolcaş.

UDMR susţine propunerea preşedintelui, chiar cu riscul ca, odată cu deconspirarea dosarelor sportivilor, să se prăbuşească unele dintre modelele tinerilor. Preşedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, Kelemen Hunor, crede că dosarele sportivilor ar trebui cercetate, dar în cazul celor urmăriţi, nu trebuie date publicităţii. Însă trebuie ştiuţi cei care au semnat note, angajamente şi care au fost informatori, chiar cu riscul de a avea câteva mituri care vor cădea de pe soclu. „Cred că şi dosarele sportivilor ar trebui cercetate, dar în cazul celor urmăriţi, nu cred că trebuie date publicităţii. Cei care au semnat note, angajamente, care au fost informatori, cu riscul de a avea câteva mituri care vor cădea de pe soclu, cred că ar trebui ştiuţi”, a declarat Hunor.

Ideea preşedintelui Băsescu pare a-şi fi găsit susţinere din partea principalului partid de opoziţie. Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că deconspirarea fostei Securităţi este un proces care trebuie dus până la capăt, indiferent de categoriile socio-profesionale implicate. El a precizat că „este aproape obligatoriu să nu se facă o discuţie pe categorii, să nu se ajungă la o incriminare colectivă”.

Din lumea sportivă, primul care a reacţionat a fost preşedintele Federaţiei de Gimnastică, Adrian Stoica. „Din punctul meu de vedere, marii sportivi nu au avut de-a face cu Poliţia politică. Mă îndoiesc că vor fi găsiţi printre marii sportivi persoane care dădeau note informative, în urma unui angajament semnat, pentru că, să nu uităm, la cluburile militare, adică Steaua şi Dinamo, erau obligate să facă rapoarte de câte ori reveneau din străinătate”, îşi aminteşte Stoica.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !