Preşedintele contraatacă la BBC

Reactualizat la:
Preşedintele contraatacă la BBC
BUCUREŞTI – Preşedintele Traian Băsescu e vehement: în România, rămăşiţele comunismului din economie, politică şi media se bat cu statul. Este reacţia şefului statului la felul în care a fost primit, în Parlament, raportul Tismăneanu, document care condamnă comunismul.

Într-un interviu acordat BBC, preşedintele Băsescu a declarat că piloni solizi ai comunismului încă se manifestă în toată presa, în viaţa politică şi în foarte multe instituţii.

Pe parcursul interviului, preşedintele a descris ceea ce el numeşte reminiscenţele comunismului.

“Toate segmentele vieţii noastre sociale, politice, economice, media sunt puternic afectate de rămăşiţele comunismului. Este o realitate. În momentul de faţă, foarte mulţi din oamenii puterii comuniste au o putere economică extraordinară. Oameni de afaceri foarte bogaţi – oameni cu influenţă politică, politicieni – trusturi media. Acesta este triunghiul care se bate cu instituţiile statului democratic în încercarea de a-şi menţine dominaţia pe care a avut-o timp de 15 ani. Din 2005 sunt foarte deranjaţi de nişte realităţi, dar mai reuşesc să-şi pună câte un ministru în Guvern, câte o influenţă prin zone importante”, a spus şeful statului.

El a vorbit apoi despre felul nu întotdeauna dezinteresat în care posturile private de televiziune tratatează problemele cu justiţia ale oamenilor de afaceri puternici, personaje despre care a sugerat că au influenţă politică şi deţin trusturi media. Preşedintele a declarat că de fiecare dată când un om de afaceri dă explicaţii la Parchet sau în instanţă, “cohorte de jurnalişti” îi urmează, iar declaraţiile preluate sunt îndeobşte ale avocaţilor acestora.

“Toţi spun că instituţiile statului fac jocuri politice, dar nu veţi vedea că spun că autorităţile statului sunt curioase să investigheze”, a precizat şeful statului.

Aceleaşi personaje reuşesc acum, în opinia preşedintelui, să creeze o atmosferă în stare să inhibe instituţiile statului.

“Acest mesaj îl veţi vedea la toate trusturile media private în spatele cărora sunt oameni de afaceri interesaţi ca statul să fie slab, pentru că un stat puternic îi face să nu mai poată controla discreţionar viaţa economică şi viaţa politică… atenţie, viaţa politică a României”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele s-a declarat hotărât să îi ţină sub observaţie pe cei care alcătuiesc ceea ce el numeşte “triunghiul”. Traian Băsescu a prezentat, luni, în Parlament, raportul Tismăneanu, document care condamnă comunismul şi a cărui citire a provocat un adevărat scandal în plen.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase