Preşedintele Rugova va fi înmormântat

Reactualizat la:
Preşedintele Rugova va fi înmormântat
La Priştina au loc astăzi funeraliile preşedintelui Ibrahim Rugova care a decedat sâmbătă din cauza unui cancer pulmonar. În Kosovo a fost declarat doliu naţional timp de 15 zile, începând de luni.

Comitetul însărcinat cu funeraliile a anunţat că acestea vor avea un caracter ,,naţional şi de stat”, deşi Kosovo este oficial o provinciei a Serbiei şi Muntenegru.

În 2002, Ibrahim Rugova a devenit primul preşedinte al provinciei Kosovo. A studiat lingvistica la Universitatea Sorbona din Paris. La întoarcerea sa în Kosovo, a devenit profesor de literatură albaneză şi scriitor. Din 1989 a prezidat Uniunea Scriitorilor din Kosovo.

În anii ’90, Ibrahim Rugova a condus formaţiunea politică Liga Democratică din Kosovo, ducând o politică de rezistenţă non-violentă faţă de regimul Miloşevici, fapt ce a făcut să fie numit ,,Ghandi din Balcan”. Liga Democratică din Kosovo a boicotat alegerile sârbe şi federale şi a ajutat la crearea unei administrări paralele a şcolilor şi a spitalelor.

Rugova a fost una dintre figurile marcante ale luptei pentru independenţă a etnicilor albanezi din Serbia, remarcându-se ca lider al acestora din anul 1998, când a militat pentru o rezistenţă paşnică în faţa forţelor de securitate sârbe.

La ceremonia de astăzi vor asista, printre alţii, Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate comună şi Martti Ahtisaari, trimisul special al ONU pentru negocierile asupra viitorului provinciei Kosovo.

Din punct de vedere juridic, provincia din sudul Serbiei este administrată din 1999 de ONU, când forţele armate ale Organizaţiei i-au alungat pe sârbii acuzaţi de atrocităţi contra rebelilor separatişti.

Decesul lui Ibrahim Rugova a amânat pe termen nelimitat negocierile privind statutul provinciei care trebuiau să înceapă miercuri la Viena. Serbia a exclus, însă, acordarea independenţei susţinând că provincia Kosovo este o parte din Serbia, este leagănul culturii şi istoriei lor, iar decizia finală trebuie să apere integritatea teritorială a acestui stat.

Albanezii din Kosovo, care reprezintă peste 90 % din populaţia provinciei, cer independenţa, în timp ce Belgradul nu este dispus să accepte decât o largă autonomie a provinciei Kosovo.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !