Președintele Senatului Universității Oradea: ,,L-ați putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism? ”

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
8Comentarii
Președintele Senatului Universității Oradea: ,,L-ați putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism? ”
Reclamat conducerii Universității și Comisiei de Etică, președintele Senatului Universității Oradea, Sorin Curilă, se apără.

Reclamat de studenți de propagandă religioasă, președintele Senatului Universității din Oradea, prof. Sorin Curilă, se simte nedreptățit și susține că acuzațiile aduse de tineri înaintea conducerii UO și Comisiei de Etică nu sunt fondate.

Concret, studenții îl acuză pe președintele Senatului UO că la festivitatea de deschidere a anului universitar, prin mesajul transmis, a făcut propagandă religioasă.

,,Mesajul transmis nu conține sub nicio formă prozelitism sau propagandă religioasă. Mesajul se încadrează în totalitate în spiritul și litera actului pedagogic. Orientarea spre valorile menționate în discurs sunt o expresie a datoriei morale și profesionale pe care, în calitate de cadre universitare, le avem pentru fiecare student care calcă pragul universității tocmai pentru a-și lărgi orizontul cunoașterii și pentru a-și însuși atitudinile și aptitudinile atât de necesare în construirea destinului personal, al carierei profesionale și al aportului pe care fiecare trebuie să și-l aducă în dezvoltarea societății”, a arătat Curilă.

Valori și rădăcini

Acesta se întreabă care este profilul și structura societății în care contestatarii săi și-ar dori să trăiască. Totodată, Sorin Curilă se declară preocupat și de idealul de societate pe care-l au oamenii care neagă și desființează ideea de ,,respect față de valorile naționale românești”.
,,Dacă nu credem și nu apărăm valorile națiunii pentru care ne pregătim să o slujim, dacă ne negăm valorile, rădăcinile, trecutul, istoria, ce așteptări legitime mai putem avea de la un viitor și de la oameni. Observ cu stupoare cum un mesaj de bun simț și respect față de istoria învățământului românesc și conștiința noastră este interpretat, apoi răstălmăcit ca fiind <<propagandă religioasă>>. Această rea voință își găsește limitele într-un act de depunere a unei plângeri către conducerea Universității și Comisia de Etică cu solicitarea de a fi sancționat. Unde e etica acestui demers? De când, să te adresezi copiilor veniți împreună cu părinții lor la festivitatea de deschidere a anului universitar, a devenit un act calomnios dacă menționezi concepte, precum: poporul român, pământul țării, limba română, familia românească întemeiată prin căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, biserică, credință, Dumnezeu? Observați, am vorbit unor tineri, însoțiți de părinții lor, despre familie, le-am vorbit despre biserică și nu despre apartenență religioasă”, a punctat președintele Senatului UO.

El susține că este greu de crezut că, după numai 30 de ani de libertate în România, ,,se creează premisele îngrădirii libertăţii de expresie, de credinţă, de conştiinţă, de iniţiativă, tocmai într-un mediu în care ar trebui să predomine unitatea, demnitatea şi libertatea de exprimare”.

Analogii

În încheierea scrisorii, președintele Senatului UO își compară discursul de la debutul anului universitar cu cel al omului politic Iuliu Maniu din Ziua Marii Uniri: ,,Dacă privim îndărăt la suferințele îndurate de neamul românesc, dacă ne amintim de sângele vărsat, nu știm cum să mulțumim lui Dumnezeu că ne este dat nouă, din generația de acum, să trăim aceste timpuri de înălțare. În aceste momente solemne ne vom purta vrednici de timpurile pe care le trăim. Vrednicia națională se judecă după înțelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră”.

,,Oare contestatarii mei nu l-ar putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism și propagandă religioasă?”, se întreabă Sorin Curilă.
Cu siguranță, a încheiat el, ,,vrednicia națională se judecă după înțelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră”.

Asociaţiile studenţeşti îl acuză pe Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii Oradea, de prozelitism. Într-o scrisoare comună, adresată conducerii Universităţii din Oradea, reprezentanţii a 13 asociaţii studenţeşti din cadrul UO condamnă declaraţiile preşedintelui Senatului Universităţii...8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor