Președintele Ungariei, Áder János, la inaugurarea Turnului Ciunt din Salonta

De Veronica Bursaşiu
10Comentarii
Președintele Ungariei, Áder János, la inaugurarea Turnului Ciunt din Salonta
Va fi mare sărbătoare miercuri la Salonta, acolo unde preşedintele Ungariei Áder János va fi prezent la inaugurarea Turnului Ciunt şi a vernisajului expoziţiei „De unde-unde?”, expoziţie permanentă cu obiecte, documente, moblier care au aparţinut lui Arany Janos.

Evenimentul este organizat de Primăria Salonta, Societatea Culturală Arany Janos şi Muzeul Petofi.

„Festivitatea de inaugurare și vernisajul vor avea loc pe data de 14 martie, ora 12.00 la Turnul Ciunt din Salonta. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul László Török, primarul municipiului Salonta și Gergely Prőhle, directorul Muzeului de Literatură Petőfi din Budapesta. În continuarea manifestării, criticul literar Pál S. Varga va suține o prelegere festivă. În cadrul vernisajului expoziției intitulate „De unde și încotro?” va lua cuvântul președintele Ungariei, Áder János”, se arată într-un comunicat al primarului de salonta Torok Laszlo.

Turnul Ciunt are o valoare simbolică pentru Salonta, oraş care a dispărut impreună cu cetatea după invaziile otomane din secolul XVI. A rămas în picioare doar Turnul Ciunt. Salonta a fost repopulată abia la începutul secolului următor de grupuri de militari, aşezaţi în acest loc de către Ştefan Bocskai, principele Transilvaniei. Cetatea Salontei din care azi a rămas în picioare doar un singur turn de pază, a fost construită începând din anii 1620. În 1635 era în stare funcţională, dar la scurt timp, în 1659, la porunca principelui Gheorghe Rákóczi II a fost demolată de locuitorii târgului care se aflau în retragere în faţa armetei Otomane.

Turnul de pază care astăzi se află în centrul oraşului repopulat după 1692 a fost renovată la sfârşitul secolului XIX. Din această vreme funcţionează ca sediu al Muzeului Memorial Arany János. Preşedintele Ungariei s-a aflat şi anul trecut la salonta, la manifestările dedicate celebrării a 200 de ani de la naşterea lui Arany Janos. Turnul Ciunt a fost renovat cu bani de la Guvernul maghiar.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor