Preşedintele Ungariei la Oradea

28Comentarii
Preşedintele Ungariei la Oradea
ORADEA – Aflat în vizită neoficială în România, Solyom Laszlo, preşedintele Ungariei, a făcut un popas de câteva ore în Oradea. Joi dimineaţă, înaltul oaspete a participat la slujba festivă de la Biserica Reformată Oraşul-nou, ocazionată de 15 Martie, Ziua Naţională a Maghiarilor.

„Am venit în Transilvania pentru a exprima unitatea naţiunii maghiare, faptul că patria-mamă nu şi-a întors spatele maghiarilor din afara graniţelor”, a afirmat în cuvântarea sa Solyom Laszlo. Acesta a dat glas convingerii sale că maghiarimea se poate perpetua numai prin învăţare, cheia viitorului fiind instruirea de un înalt nivel calitativ.

Preşedintele Ungariei a fost cadorisit de amfitrioni cu un exemplar reeditat al Bibliei tipărite în 1660, la Oradea. Cadoul a fost înmânat de episcopul reformat Tokes Laszlo şi de Kovacs Zoltan, primarul din Valea lui Mihai, prim-curatorul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului.

După slujbă, Solyom Laszlo a vizitat Universitatea Creştină Partium, o instituţie de învăţământ superior cu predare în limba maghiară, finanţată de guvernul de la Budapesta. Aici, oaspetele a avut o întrevedere cu conducerea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului.

Deşi în programului iniţial, dat publicităţii de organizatori, era prevăzută prezenţa lui Solyom Laszlo la depunerea de coroane la statuia din Parcul Libertăţii a martirului paşoptist Szacsvay Imre, acesta nu a fost prezent la manifestare. De la Universitatea Partium, preşedintele s-a deplasat la Şirul Canonicilor, pentru a se întâlni cu episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef, după care s-a întors în Ungaria.

Pengo Zoltan28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor