Preşedintele UNPR alături de premierul Orbán, la funeraliile miliardarului Demján Sándor

De Veronica Bursaşiu
7Comentarii
Preşedintele UNPR alături de premierul Orbán, la funeraliile miliardarului Demján Sándor
Născut lângă Satu Mare, având investiţii de miliarde de euro atât în Ungaria, cât şi în România, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Polonia, Demján Sándor a fost o figură emblematică a sectorului privat maghiar, dar şi din Estul Europei.

O delegaţie a Uniunii Naţionale a Patronatului Român, condusă de preşedintele Ioan Lucian, a participat marţi, 10 aprilie, la funeraliile preşedintelui celei mai mari confederaţii patronale din Ungaria, VOSZ. Cea mai reprezentativă personalitate a mediului de afaceri din Ungaria ultimilor 30 de ani, Demján Sándor a fost condus pe ultimul drum, la Cimitirul Central din Budapesta, de câteva mii de maghiari, reprezentanţi ai celor mai importante instituţii ale statului maghiar, ai guvernului maghiar, în frunte cu premierul Viktor Orbán.

Semnatar al acordului de parteneriat dintre VOSZ şi UNPR în anul 2015, Demján Sándor a susţinut şi a contribuit decisiv la realizarea iniţiativei preşedintelui UNPR, Ioan Lucian, de a se constitui o alianţă patronală a ţărilor est-europene membre UE. Născut pe pământ românesc, lângă Satu Mare, preşedintele VOSZ şi-a dat acordul ca actele de constituire a alianţei confederativ-patronale a ţărilor din Estul Europei să se semneze la Cluj-Napoca în februarie 2018, dovedind o apropiere deosebită faţă de mediul de afaceri din România.

De la poker la cultură

Din 2014, pe când avea 71 de ani, Demján Sándor s-a retras treptat din afaceri, motivând vârsta sa înaintată. Demjan era al doilea om din Ungaria ca avere, fiind precedat de Sándor Csányi, de la OTP Bank. Omul de afaceri are o poveste interesantă, el fiind cunoscut de-a lungul vremii şi ca jucător profesionist de poker. De numele lui Demján Sándor se leagă inclusiv construirea primului mall din Cluj-Napoca.

Acesta a creat Premiile Prima Primissima, ce răsplăteau excelenţa din Ungaria în ştiinţă, artă şi cultură. În 2012, magnatul anunţa că va lăsa o parte însemnată a averii sale pentru acţiuni caritabile. Damjan Sandor a fondat în anul 1973 lanţul de magazine universaleSkála, iar în 1986 Banca Maghiară de Credit. Tot de numele lui seleagă fondarea Grupului Gránit Pólus, a Băncii Gránit şi a Grupului TriGránit.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor