Preselecţii pentru ,,O vedetă populară’’

De Crina Dobocan
Colaborare strânsă între Iuliana Tudor şi prof. Liviu Buţiu
Colaborare strânsă între Iuliana Tudor şi prof. Liviu Buţiu
Preselecţiile vor avea loc duminică, 4 februarie, de la ora 10:00, la Filarmonica de Stat din Oradea.

Bihorul este printre cele şapte mari oraşe din ţară în care va poposi Caravana TVR 1 pentru preselecţiile la show-ul de folclor, intitulat ,,O vedetă populară’’.

Preselecţiile naţionale ale interpreţilor se desfăşoară din 1 februarie până în 28 februarie. Realizatorii emisiunii vor să descopere, în cadrul unei emisiuni-concurs, cei mai buni artişti în domeniul folclorului musical din ţară. La final, un juriu alcătuit din specialişti va desemna cel mai bun interpret de muzică populară din ţară.

Concursul se va desfăşura în cadrul mai multor etape, respectiv: etapa preselecţiei şi etapa selecţiei şi selecţiile cu juriu. Conform regulamentului postat pe site-ul TVR, orice persoană interesată poate să se înscrie în competiţie, cu condiţia să aibă vârsta peste 16 ani. Înscrierile se vor face în ziua audiţiilor pentru fiecare zonă folclorică , în oraşele Oradea, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Craiova, Bucureşti şi Timişoara.

Din rândul candidaţilor vor fi aleşi cei mai buni concurenţi, care vor fi trimişi de reprezentanţii TVR la selecţiile cu juriul.

Condiţii

Conform regulamentului, la intrarea în sală concurentul trebuie să aibă asupra sa actul de identitate şi să prezinte mai multe cântece de muzică populară din zona folclorică aleasă. Ei vor avea de prezentat şi un fragment dintr-o doină sau baladă şi un cântec propriu-zis.
,,Este permisă interpretarea atât cu acompaniament instrumental live (unul sau mai multe instrumente), cât şi pe negativ (pe suport CD, stick) sau chiar fără acompaniament. Totodată, la preselecţii concurenţii vor primi întrebări legate de cunoaşterea domeniului „folclor” sau probe de improvizaţie la alegerea reprezentanţilor SRTV’’, a arătat profesorul Liviu Buţiu, gazda preselecţiilor de la Oradea.

Juriul va ţine cont de: originalitatea repertoriului, calităţile vocale, acuratețea intonațională, precizia ritmică, emisia vocală, respirație, stilul interpretative, expresivitatea interpretării, dicția, cunoaşterea şi folosirea graiului zonal, ţinuta scenică (costumul tradiţional, accesrii, atitudine), cunoştinţe teoretice din domeniul folclorului, charismă, capacitatea de a improviza, creativitate, spirit ludic şi umor.
,,Este a doua oară când Oradea este gazda preselecţiilor pentru această emisiune’’, a precizat Liviu Buţiu.

Reprezentanţii TVR au subliniat că au ales să colaboreze cu Şcoala de Arte ,,Francisc Hubic’’ din Oradea şi Filarmonica de Stat ca urmare a unei vechi şi strânse relaţii cu instituţiile şi artiştii din zona noastră.

,,Având în vedere excelenta colaborare cu instituţiile şi artiştii din Bihor şi, în mod cu totul special, parteneriatul realizat cu Orchestra ,,Rapsodia bihoreană’’, avându-l ca dirijor pe prof. Liviu Buţiu, în cadrul emisiunii ,,O dată în viaţă’’, precum şi potenţialul pe care îl are zona în privinţa folclorului, ne dorim ca preselecţia pentru regiunea Maramureş şi Crişana să aibă loc la Oradea’’, a arătat Iuliana Tudor, realizatorul emisiunii ,,O dată în viaţă’’, cea care alături de producătorul Elise Stan coordonează acest proiect.

Colaborarea va aduce un beneficiu în plus vieţii cultural a municipiului Oradea, contribuind astfel la promovarea imaginii judeţului nostru, dar şi a talentelor în cadrul acestei emisiuni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !