Presiuni diplomatice în Iran

Presiuni diplomatice în Iran
IRAN – Blocajul diplomatic şi presiunile persistă de ambele părţi, la o săptămână de la declanşarea crizei marinarilor britanici arestaţi de Iran. Organizaţia Naţiunilor Unite a intervenit, prin Consiliul de Securitate care a adoptat o declaraţie de “soluţionare promptă” a crizei.

În declaraţie, membrii Consiliului de Securitate ONU îşi exprimă profunda preocupare legată de capturarea marinarilor britanici de către Gărzile Revoluţionare iraniene. Ca şi secretarul general Ban Ki Moon, Consiliul cheamă la o soluţionare promptă a crizei, care să includă eliberarea celor 15 britanici.

Declaraţia, iniţial mai vehementă, a fost nuanţată sub presiunile Rusiei care a cerut ca documentul ONU să nu menţioneze locul precis al capturării soldaţilor britanici – punct de contencios între Londra şi Teheran. Iranienii au cerut Londrei să recunoască faptul că marinarii pătrunseseră în apele teritoriale iraniene, adăugând că scuzele pentru incident ar accelera rapid ieşirea din criză.

Un general iranian a prezentat mai multe hărţi navale şi un aparat GPS cu care a încercat să demonstreze că marinarii britanici nu se aflau în apele irakiene în momentul arestării lor, aşa cum susţine Londra. Criza dintre cele două state s-a adâncit şi mai mult odată cu suspendarea relaţiilor bilaterale de către Londra şi cu amânarea eliberării de către Iran a lui Faye Turney, singura femeie din grupul celor 15.

Deşi iranienii le reproşează britanicilor că au preferat scandalul mediatic trimiterii unei echipe de experţi, premierul Tony Blair a promis că va spori presiunile politice care să ducă la eliberarea prizonierilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !