Preţ de dumping la mieii din Piaţa Ioşia

De Dan Birta
Reactualizat la:
3Comentarii
Preţ de dumping la mieii din Piaţa Ioşia
Mieii s-au vândut joi în Piaţa Ioşia cu 10 lei pe kilogram şi chiar mai puţin.

Preţul mielului viu a coborât joi, 28 aprilie 2016, în Piaţa Ioşia, la 10 lei kilogramul, şi chiar mai puţin. Spre bucuria orădenilor de pe mesele cărora nu lipseşte carnea de miel de Paşte.

Astfel, un orădean care a luat un miel de 20 de kilograme cu 10 lei, a plătit pentru acesta 200 de lei. A mai dat la măcelar, pentru jupuit, 25 de lei. După prelucrare a mai rămas cu 12 kilograme de carne la 18,75 de lei/kilogram. Au fost ciobani care au vândut mieii şi cu 9 lei kilogramul. Iezii se vindeau şi ei cu 10 lei kilogramul.

Preţ prea mic

Bucuria cumpărătorilor, tristeţea ciobanilor, care, se întrebau dacă mai merită să se ocupe cu această meserie. „Nici nu-mi aduc aminte de câţi ani carnea de miel nu a mai fost atât de ieftină. Unde este munca noastră? Nu ne este plătită deloc osteneala”, spunea un cioban, care a adus miei de vânzare la Piaţa Ioşia. „De la an la an mieii sunt tot mai ieftini, dar taxele tot mai mari, iar documentele pe care trebuie să le avem sunt tot mai multe”, se plânge un alt crescător de oi.

Pentru fiecare miel sau ied adus la piaţă, ciobanii sunt taxaţi de către ADP cu 10 lei. Dacă nu-l vinde, când îl aduce a doua zi, este taxat iar. Pe lângă această taxă, crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale trebuie sa îndeplinească o serie de cerințe minime. În primul rând, mieii trebuie să fie identificaţi prin crotaliere dublă şi înregistraţi în baza de date. Înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi, obligatoriu, de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale. Şi toate acestea costă.

Salvarea vine de la arabii care cumpără mieii de la ciobani de acasă sau de la stână, ducându-i direct la export. „Eu i-am vândut la un arab înainte de Paştele catolic. Vine în fiecare an la mine. Anul acesta i-am dat cu 12 lei pe kilogram. Îmi convine, că scap de drumuri şi de o droaie de alte cheltuieli”, se destăinuie un cioban.

Pe de altă parte, unii ciobani au contract cu marile magazine şi îşi vând carnea de miel prin intermediul acestora.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor