Preţuri diferite la energie electrică

Preţuri diferite la energie electrică
Bucureşti – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează posibilitatea introducerii unor preţuri diferenţiate la energia electrică pe cele opt zone de distribuţie, potrivit preşedintelui ANRE, Gergely Olosz.

„În comunitatea europeană se practică de mai mult timp preţuri zonale. Noi analizăm introducerea unor astfel de tarife pe cele opt zone de distribuţie, care vor fi diferenţiate în funcţie de costuri”, a spus Olosz, în cadrul unei conferinţe pe tema siguranţei în aprovizionarea cu energie.

Olosz a menţionat că, până la finele acestui an, nu vor fi introduse preţurile zonale, existând posibilitatea să fie aplicate abia de anul viitor.

În prezent, ANRE stabileşte preţurile reglementate pentru consumatorii casnici şi micii consumatori industriali, valabile în toate zonele ţării. Aceştia au posibilitatea, de la jumătatea acestui an, să negocieze direct cu furnizorii, inclusiv tarifele, sau să rămână la actualul sistem.

 

Nemulţumire

Introducerea preţurilor diferenţiate pe zone la energie electrică nu este pe placul sindicatelor. Federaţia Meridian intenţionează să-i dea în judecată pe prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu şi pe preşedintele ANRE, Gergely Olosz, dacă aceştia aprobă preţuri diferenţiate la energie în cele opt regiuni de dezvoltare din România.

         „Decizia ANRE de a promova preţuri diferenţiate pe cele opt regiuni de dezvoltare din România va declanşa o polarizare economică şi socială cu efecte greu de prevăzut şi gestionat de către actualul Executiv”, potrivit unui comunicat al Federaţiei Meridian.

         Sindicatele solicită Executivului şi ANRE să renunţe imediat la promovarea unei astfel de decizii şi să ia măsuri atât în planul legislativ primar cât şi secundar, în vederea asigurării unui preţ unic la nivel naţional precum şi accesul populaţiei în mod nediscriminatoriu la energia ieftină.

         În cazul în care se va promova această decizie, Federaţia Meridian ameninţă că va acţiona în instanţă atât pe prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, cât şi pe preşedintele ANRE, pentru anularea acesteia.

         Această decizie va determina o creştere şi mai mare a preţurilor în zonele sărace, afectând şi mai mult dezvoltarea economică şi socială a acestora, spun sindicaliştii.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !