Preţuri mai mici în august

1Comentariu
IPC a scăzut la legume şi fructe proaspete
IPC a scăzut la legume şi fructe proaspete
Preţurile la produsele alimentare, nealimentare şi servicii au scăzut, per total, în luna august 2009, comparativ cu iulie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. „Indicele Preţurilor de Consum (IPC) a scăzut cel mai mult în luna august la mărfurile alimentare, cu 1,06%, în timp ce la mărfurile nealimentare a crescut cu 0,34%, iar la servicii cu 0,32%, faţă de luna iulie 2009”, ne-a declarat Nicolae Hoduţ, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor.

Preţurile de consum au scăzut în luna august 2009 comparativ cu iulie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna august 2009 faţă de luna iulie este de 99,81%. Pe de altă parte, august este luna din 2009 în care preţurile de consum au scăzut cel mai mult faţă de luna precedentă. „Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (septembrie 2008 – august 2009) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2007 – august 2008) determinată pe baza IPC cât şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 6,4%”, ne-a informat Nicolae Hoduţ, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor.

Pe categorii

IPC a scăzut cel mai mult în luna august la mărfurile alimentare, cu 1,06%, în timp ce la mărfurile nealimentare a crescut cu 0,34%, iar la servicii cu 0,32%, faţă de luna iulie 2009.

Cea mai mare scădere a IPC s-a înregistrat la fructe proaspete, 12,36%, urmat de legume şi conserve de legume.
Alte scăderi a indicelui preţurilor de consum au avut loc la făină, citrice, ulei comestibil, margarină, zahăr, lapte şi brânză. La mărfurile alimentare, o creştere a IPC a fost înregistrată la ouă (2,19%), pâine şi produse de panificaţie, carne şi conserve din carne, un, cacao, cafea, şi băuturi alcoolice.

În privinţa mărfurilor nealimentare, IPC a scăzut doar la ceasuri şi aparate video şi autoturisme şi piese de schimb, cel mai mult crescând la combustibili, tutun, ţigări, medicamente, lacuri şi vopsele, frigidere şi congelatoare.

În cazul serviciilor, IPC a scăzut doar la plata cazărilor hoteliere. A crescut în schimb la serviciile de apă, canal şi salubritate, transport urban, abonament radio-TV, îngrijire medicală şi cosmetică.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor