Preţuri stabile, numărul angajaţilor în scădere

În construcţii va scădea numărul comenzilor
În construcţii va scădea numărul comenzilor
Stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare şi servicii şi o scădere a numărului de salariaţi.

Ultimele estimări ale managerilor societăţilor comerciale arată o tendință de relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare și servicii, respectiv faptul că scăderea numărului de salariaţi va înregistra o scădere în construcții și comerț şi o stabilitate a prețurilor în toate sectoarele economice. Aceste estimări au rezultat în urma unei anchete de conjunctură realizate de Institutul Naţional de Statistică pe un eşantion de circa 8.000 de manageri din domeniul industriei prelucrătoare, serviciilor, comerţului şi construcţiilor. Ancheta se referă la perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, comparativ cu perioada octombrie – decembrie 2016.

Trebuie specificat faptul că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Tendinţe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea produselor din tutun, tendința va fi de scădere (sold conjunctural -36%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -32%). Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -3%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +2%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !