Preţurile cresc, dar mai lent

Preţurile cresc, dar mai lent
DEVA – În construcţii şi comerţ vor mai fi creşteri de preţuri, dar nu atât de accentuate.Managerii din domeniul construcţiilor şi comerţului cu amănuntul prognozează pentru această vară noi creşteri de preţuri, la fel ca în celelalte domenii, dar de mai mică intensitate decât cele anterioare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Nu va exista un salt spectaculos în privinţa creşterii preţurilor lucrărilor de construcţii. În activitatea de construcţii se va înregistra în continuare o tendinţă ascendentă a volumului producţiei, corelată cu cea a stocului de contracte şi comenzi. Referitor la numărul de salariaţi, se preconizează o tendinţă de creştere, atât pe ansamblul sectorului, cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

„În construcţii, în lunile de vară se lucrează cu motoarele turate la maximum. Creşterea valorii lucrărilor nu va fi dată de costul materialelor, ci de cel al manoperei.

Majoritatea clienţilor doresc să lucreze cu materiale din import. Pentru că am văzut că moneda naţională s-a apreciat faţă de euro, nu putem spune că preţul materialelor va creşte, din contră va rămâne stabil, pentru că de ieftinire nu se poate vorbi încă. Spuneam că manopera ne va da bătăi de cap.

Mulţi dintre beneficiari au fost pe dincolo şi nu mai acceptă orice, vor lucru de calitate. Problema e că nu avem muncitori calificaţi. Unii au plecat în Italia şi Spania, alţii lucrează pe cont propriu. Când ai găsit un meşter bun trebuie să-l plăteşti altfel pleacă şi nu mai ai cu cine lucra„, spune patronul unei firme din domeniul construcţiilor din Deva.

Două treimi dintre managerii firmelor de comerţ estimează un ritm de creştere al preţurilor mai puţin accelerat decât până acum. Angajatorii prognozează şi o tendinţă de uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest domeniu. În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni menţinerea creşterii numărului de salariaţi.

După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor înregistra o creştere în această perioadă a anului.
Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !