Prevenirea accidentelor, prin filme

1Comentariu
Prevenirea accidentelor, prin filme
ORADEA - Ca parte a unui proiect de educaţie rutieră, câţiva elevi ai Şcolii „Ioan Bogdan” au fost actori în filmuleţul „Jurnal pe patul de spital”, prezentat miercuri în Sala Mare a Primăriei.

Mihai, personajul principal, ajuns în spital în urma unui accident, vorbeşte în jurnalul său despre regretele sale, suferinţele celor din jur şi despre amica sa decedată tot în urma unui accident rutier. Filmuleţul de 25 de minute aminteşte şi recomandările poliţiştilor, pe care elevii ar trebui să le respecte pentru a preveni accidentele.

Educaţia rutieră este esenţială. Nimic nu e mai dramatic decât un copil aflat pe un pat de spital, sau ceremonia funerară a unui copil mort în accident. Un insuficient la matematică nu e capătul lumii, dar un insuficient la educaţie rutieră poate să însemne moartea”, crede Florin Ardelean, reactor-şef al TVS Oradea şi regizorul filmuleţului educativ. „Şoferii au un inamic: pietonul, iar duşmanu de moarte al pietonilor este şoferul. E un război care va continua poate până când vom circula cu elicoptere”, glumeşte Ardelean.

 

Proiect

Actorii au fost elevi din patrula şcolară, creată în cadrul proiectului. „Eu joc rolul lui Mihai, care a trecut pe roşu şi a fost lovit de o maşină. El e cel care relatează totul, în jurnal. Cred că cei care vor vedea acest film vor învăţa să se protejeze de accidente. Eu am avut un accident, mai demult. Circulam cu bicicleta şi o maşină pe care nu am observat-o a luat-o spre stânga. Am ajuns sub roţile ei”, povesteşte Mihai Bakter, elev în clasa a VII-a. Proiectul „Învăţăm să circulăm, viaţa să ne-o protejăm” este susţinut de Primăria Municipiului Oradea şi Consiliul Local şi se desfăşoară în perioada 15 aprilie – 30 noiembrie.

„Scopul este formarea unui spirit responsabil în rândul elevilor, pentru prevenirea accidentelor rutiere”, precizează Paula Zaha, coordonatoare. În cadrul acestuia, s-au achiziţionat veste, şepci, insigne, trei biciclete, s-a realizat un poligon în şcoală, s-au desfăşurat diferite concursuri şi activităţi pe teme rutiere, s-au elaborat, editat şi distribuit materiale educative şi s-a organizat o excursie la Şuncuiuş.

Filmuleţul, rezultat final al proiectului, a fost realizat cu sprijinul TVS Oradea, al Serviciului Circulaţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi al Serviciului Ambulanţă. Conducerea şcolii speră ca fimlul să fie folosit şi în alte şcoli, ca material educaţional.

 

Monica Mateiu

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor