Prevenirea cancerului de col uterin premiată

1Comentariu
Prevenirea cancerului de col uterin premiată
Proiectele româneşti de prevenire a cancerului de col uterin au fost recompensate cu două premii de către asociaţia europeană de profil, în cadrul unui eveniment găzduit de sediul Parlamentului European de la Bruxelles, au anunţat organizatorii.

Distincţiile European Cervical Cancer Association (ECCA) au revenit Programului pilot pentru implementare progresiva a screening-ului citologic de tip oportunist în Transilvania, dezvoltat de Institutul Oncologic “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj, şi proiectului “Unitatea mobilă pentru screening de cancer de sân şi de col uterin din România”, derulat de Fundaţia Renaşterea pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură.

Potrivit directorului ECCA, dr. Philip Davies, premiile sunt acordate organizaţiilor sau persoanelor care, fără niciun interes personal, au manifestat o implicare specială în scopul reducerii la nivel naţional a cancerului de col uterin.

“Suntem foarte bucuroşi că în România există astfel de inţitiative excepţionale. Cele două proiecte sunt exemple excelente a ceea ce trebuie făcut pentru prevenirea cancerului de col uterin şi trebuie privite de către autorităţile române drept exemple pe care se poate fundamenta întregul program naţional de prevenire a cancerului de col uterin. România are una dintre cele mai mari rate de incidenţă a acestei boli din Europa, iar prevenirea cancerului de col uterin trebuie să fie o prioritate pentru guvernul său. Cunoaştem foarte bine faptul că programe de screening eficiente, precum pilotul implementat la Cluj, pot preveni până la 80% din cancerele de col uterin. De asemenea, proiectul Fundaţiei Renaşterea ne-a arătat cât de bine poate opera o unitate mobilă de screening în comunităţi unde nu sunt disponibile centre de screening. Acum avem de asemenea la dispoziţie vaccinul HPV care previne infecţia cu cele două tulpini HPV oncogene, HPV 16 şi 18, responsabile de 7 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Îmbinând aceste două tehnici într-un program eficient de prevenire a cancerului de col, avem acum şansa să eliminăm aproape fiecare caz de astfel de cancer. Aceasta este ceea ce trebuie să facă acum autorităţile române, împreună cu o campanie eficientă de informare pentru a se asigura că populaţia va beneficia de serviciile medicale oferite. Următoarea provocare pentru România este îmbunătăţirea accesului la programe de prevenţie şi creşterea nivelului de informare al populatiei în asa fel încât femeile să poată profita de oportunităţile de prevenţie”, a subliniat Davies.

Premiile pentru prevenirea cancerului de col uterin sunt un eveniment anual menit să evidenţieze efortul şi implicarea unor instituţii şi persoane din întreaga Europă pentru creşterea nivelului de informare asupra cancerului de col uterin şi a felului în care poate fi prevenit. Premiile fac parte din campania Pearl of Wisdom pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin., care se adresează femeilor, personalului medical, guvernanţilor, autorităţilor medicale şi jurnaliştilor, pentru creşterea informării asupra prevenirii cancerului de col uterin prin programe de screening citologic şi vaccinare HPV, militând pentru implementarea echitabila a acestor programe şi încurajarea beneficiarilor.

În fiecare an, în lume sunt depistate 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, maladie care provoacă, în acelaşi interval, 250.000 de decese.

Sursa NewsIn1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor