Previziuni bugetare modeste

Vistiernicii Primariei au vesti proaste despre încasarile anului viitor. Veniturile la buget din surse proprii sunt estimate la o valoare cu 100 miliarde de lei mai mica decât în acest an. Asta în valoare absoluta, precizeaza primarul Petru Filip.

„Numai retragerea taxelor de timbru ca venituri proprii la bugetul local a adus un minus de 70 miliarde de lei. De la Bucuresti au trecut aceasta sursa de încasari de la bugetul local ca fond de finanatare pentru Institutul National de Cadastru, fara sa ne întrebe”, spune primarul. Salarii constante


Scaderea veniturilor proprii se datoreaza si mentinerii la un nivel constant a încasarilor din impozitul pe venitul global al populatiei, pe o perioada de deja doi ani. „Aceasta ofera o imagine asupra grilelor de salarizare existente în Oradea, în conditiile în care nivelul somajului este zero”, comenteaza primarul.


Ca remediu pentru aceasta situatie, seful Executivului local propune o politica activa de atragere a investitorilor, atât cei interesati sa construiasca – în vederea obtinerii unor venituri din impozitele pe cladirile noi, cât si cei care vor angaja forta de munca mai bine platita. „Angajarea de personal calificat, care sa fie retribuit peste medie, va face ca aceasta cota sa creasca”, apreciaza Petru Filip.

Viata buna


Alte cifre existente la nivelul finantelor locale arata ca viata oradenilor, macar a unora, s-a îmbunatatit în ultima vreme. Astfel, statisticile indica faptul ca în intervalul 2001 – 2004 s-au cumparat 3.294 de masini pe firme, numarul lor ajungând astfel la peste 17.500, si 6.674 pe persoane fizice, ceea ce da un total de peste 49.000. În acelasi interval, au fost ridicate 3.593 de case noi în Oradea, totalul fiind acum de 22.141.


„Este un lucru pozitiv, ca si crestere. Vine însa în contradictie cu cifrele celelalte, referitoare la venituri. Exista o diferenta între ceea ce se vede între bunastrarea individului si impozitul pe venit”, spune primarul, dând de înteles ca si munca în strainatate poate fi una dintre sursele importante de venituri pentru oameni, care însa nu aduce nimic bugetului local.

Cristina Ghilea