Prezenţă săracă la dezbatere

ORADEA – Reprezentanţii Direcţiei Apelor Crisuri (DAC) au adus miercuri faţă-n faţă publicul cu firma constructoare a unei viitoare lucrări de amenajare ecologică, pe porţiunea cuprinsă între priza de apă Oradea şi până la graniţa cu Ungaria.

Mai mult de jumatate din sala a fost, însa, goala, prezenti fiind doar membrii unor organizatii de mediu si câtiva cetateni. „Vreau sa accentuez faptul ca ne aflam doar la faza de studiu de fezabilitate. Nu se pune înca problema obtinerii autorizatiilor de mediu si a actelor de gen, ci e doar o consultare a publicului în legatura cu proiectul pe care îl propunem.

Toti cei ce au parcurs Crisul în aval de Oradea a vazut ca acesta nu mai e Cris, ci e un dezastru”, subliniaza Ioan Moise, directorul adjunct al DAC. Proiectul mai prevede si o lucrare la barajul dintre Hidisel si Felix, cu scopul principal de a ecologiza cursul apei, având implicit si beneficii în domeniul turistic.

„Momentan, e o acumulare nepermanenta acolo, dar vrem sa facem o transa permanenta, astfel încât sa se formeze luciu de apa. Cât despre casele construite acolo ilegal, pot sa spun ca vor disparea definitiv si în mod legal”, explica Moise.

 

Promisiuni interesante

Cât despre proiect în sine, acesta pare a fi multumit ambele parti, în forma în care a fost prezentat. „Pe unele parti se va face o consolidare cu material din albie si plase, cu gabioane. Se vor planta un fel de puieti de salcii. Betoane nu exista deloc, nu lucram cu acest material”, sustine Mihai Croitoru, directorul firmei Aquacon Proiect Sibiu.

„Ceea ce s-a prezentat e foarte interesant, mai ales ca vizeaza si ecologizarea malurilor si totodata dezvoltarea turistica. Dar nu se stie cum va fi când se va ajunge în faza de proiectare si executare. Noi, organizatiile de mediu, nu prea mai avem încredere în ce ne spun autoritatile, ne-am obisnuit sa faca altfel decât spun.

Asa s-a întâmplat si cu proiectul pentru malul Crisului”, spune Andrei Acs, din partea fundatiei Ecotop Oradea. Membrii Centrului Regional de Supraveghere Ecologica s-au aratat dornici de a colabora si de a veni cu propuneri ecologice în completarea proiectului. Pe când reprezentantii DAC au considerat ca organizarea întâlnirii cu publicul înainte ca lucarile sa fie puse pe hârtie si trimise spre aprobare este un pas înainte.

Cu toate acestea, prezenta slaba a publicului s-a datorat anuntarii târzii a evenimentului. Comunicatul a fost trimis de DAC abia luni seara, fiind publicat în editia de miercuri a ziarului nostru. Anuntul a fost publicat sâmbata si la mica publicitate, fiind transmis unei singure publicatii locale.

Monica Mateiu

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase