Prietenie peste Canalul Mânecii

Prietenie peste Canalul Mânecii
FRANŢA – Preşedintele ales al Franţei, Nicolas Sarkozy, şi-a făcut debutul în politica externă printr-o întâlnire cu cel pe care-l numeşte un vechi prieten – premierul britanic, Tony Blair.

Cordialitatea pare să fie cuvântul care defineşte relaţiile dintre cei doi, chiar dacă Sarkozy se pregăteşte să intre pe scena politică internaţională, iar Blair – să o părăsească.

Discuţiile au fost axate pe punctele de vedere împărtăşite de ambii politicieni în probleme de importanţă majoră precum revitalizarea tratatului constituţional european. Blair, care l-a vizitat ieri şi pe Jacques Chirac, a avut doar termeni elogioşi la adresa viitorului preşedinte al Franţei – şi asta chiar în limba franceză.

Tony Blair, prim-ministru al Marii Britanii: “Nu e nevoie să-i dau vreun sfat, pentru că a luptat într-o campanie foarte bună şi sunt sigur că va face o treabă excelentă pentru Franţa”. La numai o zi după ce a anunţat oficial că-i va lăsa funcţia de prim-ministru lui Gordon Brown, actualul ministru de Finanţe, Blair nu a ezitat să-şi laude succesorul.

“(Gordon Brown) a avut una din cele mai dificile funcţii politice – ca ministru de Finanţe în ultimii zece ani – iar bilanţul său este unul de mare, mare succes, poate cel mai bun bilanţ din istoria ţării noastre”, a adăugat prim-ministru al Marii Britanii.

La rândul său, Nicolas Sarkozy a afirmat că ceea ce apreciază cel mai mult la Tony Blair, în afara calităţilor sale umane, este ceea ce acesta a realizat în cei zece ani în care a condus guvernul de la Londra. Tony Blair este unul din liderii europeni care şi-au modernizat ţara, a mai spus Sarkozy, care a subliniat că s-a angajat în faţa francezilor să meargă pe o cale asemănătoare.

Miercurea viitoare, chiar în ziua în care va prelua prerogativele prezidenţiale de la Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy o va întâlni şi pe Angela Merkel. Cancelarul german a făcut din tratatul constituţional o prioritate a mandatului ţării sale în fruntea Uniunii Europene. Blair şi Sarkozy susţin o formulă simplificată a tratatului constituţional – soluţie care pare să convină Comisiei Europene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase