Prima ediţie „Pe Păşune Fest”, un succes

De Camelia Busu
Reactualizat la:
2Comentarii
Prima ediţie „Pe Păşune Fest”, un succes
Atelierele interactive, produsele tradiţionale, teatrul nescris şi muzica bună au făcut parte din programul noului festival de la Roşia.

Trupa orădeană Fraţii Jdieri a spus după festival că li s-a părut a fi „un adevărat Woodstock al Bihorului”. Prima ediţie „Pe Păşune Fest”, care a avut loc sâmbătă, 8 iunie la Roşia, a fost o sărbătoare cu program bogat, care s-a încheiat pe iarba verde, în faţa scenei, cu concerte faine. Organizatorii Gal Padurea Craiului, Asociaţia Orizont Verde, Primăria Roşia, CAPDD Bihor, AMD Bihor şi Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Bihor, printr-un efort comun au reuşit să ofere un festival cu o ofertă diversă, care a adunat invitaţi dar şi vizitatori din mai multe colţuri ale ţării.

De dimineaţă au început activităţile sportive din cadrul festivalului. S-au organizat ture cu bicicleta în zona comunei Roşia, speoturism în peştera Ciur Ponor, peştera Meziad şi Peştera cu Cristale din Mina Farcu, ture de rafting şi via ferrata la Vadu Crişului. Atât pentru cei care au participat în ture cât şi pe toţi curioşii care au dorit să vadă ce vor găsi la prima ediţie a acestui eveniment, localnicii i-au aşteptat cu produse tradiţionale, de la murături, siropuri, pălinci, sarmale cu pisat, prăjituri, plăcinţi şi clătite, la obiecte din lemn, lut sau piele. S-au răcorit cu bere artizanală sau sucuri naturale, care au avut mare trecere având în vedere soarele arzător care nu i-a părăsit pe tot parcursul festivalului.

Pentru copii, atracţia zilei au fost atelierele interactive cu coordonatorii lor: atelier de ritm (Andrada Ciupeiu), atelier de tricotat ( Ecaterina Lațcu), atelier de instrumente musicale (Francisc Egyed), atelier de păpuși ( Ana Florea), atelier de obiecte decorative din pănuși (Dorina Cionca), atelier împletituri din nuiele (Dinu Perva), atelier de împâslit (Alexandra Palcău), atelier de pictură pe pietre (Mircea Niță), atelier de împletituri din material textile (Irina Cristina Popescu), atelier de strungărit în lemn (Janos Almasi). Despre voluntariat şi Şcoala de Vară tinerii care au trecut pe păşune au putut afla de la voluntarii Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT). Un atelier de corzi a oferit Adventure Center iar de animaţie pentru copii s-a ocupat Camps 4U.

Nici atelierele meșteșugărești „Școala de meșteșuguri” nu au dus lipsă de copii. Le-au stat la dispoziţie: Floarea Codoban – război de țesut, Hamza Dorina – încondeiat de ouă, Cristina Trip – zgărdane din mărgele, Petre Merinu – ceramică, olărit, Diana Dărăban – cojoace tradiționale, Dorina Cionca – decorațiuni din pănuși de porumb, Floarea Barnos – torsul lânii, Floarea Gherlea – port tradițional din Roșia. Participarea la toate atelierele a fost gratuită.

Părinţii, după ce şi-au plasat copiii la ateliere, au avut posibilitatea să stea la umbră, la o bere rece artizanală şi o carte de citit. Horia Nicola Ursu, traducător, autor, fost editor și promotor al literaturi science fiction a organizat un târg/troc de carte, anunţat din timp pe pagina de Facebook a evenimentului. Cei interesaţi l-au putut găsi la un stand unde, dacă au adus cărţi de acasă le-au putut schimba cu alte cărți aduse de participanții la eveniment sub sloganul: „Dă o carte, ia o carte”.

Pe scenă, mai pe după-amiază, au urcat: Ansamblul “Moșuții” din Vadu Crișului cu o „Clacă” – coordonator Liana Boți, Ansamblul „Cununa de pe Criș” din Tilecuș cu teatru nescris – coordonator Maria Ardelean, Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Roșia cu „Nunta tradițională” – coregraf și coordonator Daniela Gherlea şi soliştii: Bianca Popa, Alexandru Haiduc şi Andrada Oros.

Mai pe seară, după ora 19, s-a schimbat registrul muzical. Solistul de folk-rock Vlad Vancea a deschis lista cântând creaţii proprii dar şi cover-uri foarte cunoscute, după care a urcat pe scenă, diafană, Dafina Naiad, care a interpretat compoziţii indie folk proprii.

După o scurtă pauză, au urmat formaţiile. Iarba Fiarelor este un proiect muzical din Bistrița care s-a dezvoltat în jurul vocii, percuției și a versurilor inspirate din cultura autohtonă și scrise în limbaj neaoș. Cei patru au „descuiat” repede inima spectatorilor cu piesele lor cu sonorităţi arhaice, la finalul concertului reuşind să adune în faţa scenei o horă de „mari” şi „mici”. În acelaşi registru a continuat formaţia Corbu, un proiect muzical iniţiat de Sergiu Boldor care a încântat publicul nu doar cu vocea ci şi cu vioara şi cavalul său. Alături de ambele formaţii a urcat pe scenă violonista orădeana Andrada Ciupeiu, care a interpretat cu fiecare câte o piesă. De Corbu o leagă de altfel un „fir” mai vechi, Sergiu Boldor fiindu-i acum ceva vreme student la Facultatea de Arte din Oradea – Departamentul Muzică.

Festivalul a fost încheiat de formaţia orădeană Fraţii Jdieri, un proiect în care „predomină simplitatea şi soundul muzicii bune de altădată, concentrat pe transmiterea ideilor și a sentimentelor”, după cum se descriu chiar membrii formaţiei. Concertul s-a întins până aproape de miezul nopţii.

Târgul de bucate, minte și inimă a fost cu siguranţă un succes. După „Straiţa Plină” – festivalul de toamnă de la Roşia, „Pe Păşune Fest” este un alt eveniment care cu sigurnaţă va creşte şi va atrage tot mai mulţi vizitatori. Cel puţin organizatorii promit deja o a doua ediţie şi mai bogată în activităţi, produse şi muzică bună. Ne vedem la anul!2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor