Prima licitaţie la pomii de Crăciun

Prima licitaţie la pomii de Crăciun
ORADEA – Direcţia Silvică Oradea organizează azi prima licitaţie, adresată agenţilor economici, pentru vânzarea pomilor de Crăciun. „Ca în fiecare an Direcţia Silvică pune în vânzare pe piaţă un anumit număr de pomi de Crăciun.

Anul acesta numărul lor se ridică la 4.000. Aceştia se valorifică fie direct la populaţie, fie prin licitaţie pentru agenţii economici. Chiar azi organizăm prima licitaţie către agenţii economici şi am pus în vânzare 2.330 de pomi, 530 de brazi şi 1.800 de molizi. Deocamdată s-au prezentat doar două firme şi vom mai organiza o licitaţie două luna aceasta. Oricum pomii nu se taie decât dacă avem comenzi ferme”, explică Ioan Popa, directorul Direcţiei Silvice Oradea.

Preţurile aprobate în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor pentru anul acesta sunt diferenţiate în funcţie de înălţimea pomilor, astfel: între 0,7 – 1,3 m, 13 lei pentru brad şi 9 lei pentru molid; între 1,31 – 2 m, 19 lei pentru brad, 12 lei pentru molid; între 2,01 – 3 m, 25 lei pentru brad şi 15 lei pentru molid.

Directorul Direcţiei Silvice Oradea spune că pomii de Crăciun mai înalţi de trei metri sunt comandaţi de obicei de firme şi instituţii, iar numărul lor este relativ scăzut. Un brad între 3,01 şi 3, 5 m costă 50 de lei, iar un molid costă 22 de lei. Un brad între 3,51 şi 4 m costă 70 de lei, iar molidul 30 de lei. Pentru pomii mai înalţi de patru metrii preţurile au rămas la fel ca anul trecut.

Pomii de Crăciun „bihoreni” vor fi tăiaţi din Ocoalele Silvice din: Aleşd, Beiuş, Dobreşti, Marghita, Remeţi şi Vaşcău.

„Pe lângă lotul de pomi de la Ocoalele Silvice bihorene se vor mai valorifică şi pomii proveniţi din confiscări. Pomii de Crăciun mai pot fi puşi în vânzare şi de către Ocoalele private sau firmele care au în exploatare răşinoase şi valorifică vârfurile”, mai precizează Ioan Popa.

În week-endul trecut, o patrulă formată din lucrătorii Direcţiei Silvice Oradea şi poliţişti au confiscat 40 de pomi tăiaţi ilegal. În perioada următoare astfel de controale se vor intensifica, în special pe traseele montane. Direcţia Silvică Oradea a onorat deja o comandă de 14 brazi pentru Primăria Oradea, brazii fiind instalaţi încă de săptămâna trecută în municipiu.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase