Prima monografie a Baroului Bihor

De Crina Dobocan
Profesorul dr. Ştefan Herchi vine cu o nouă lucrare interesantă
Profesorul dr. Ştefan Herchi vine cu o nouă lucrare interesantă
Perioada în care Bihorul a avut două barouri, evoluţia jurământului depus de avocaţi, modul în care s-a dezvoltat baroul de astăzi, dar şi multe altele vor putea fi descoperite în cea mai nouă lucrare a avocatului Stefan Herchi.

,,Am tratat istoricul avocaturii în Oradea, centrat pe avocaţii care au lucrat în barou, mai mult decât pe evoluţia instituţională. Evident că facem trimiteri şi la aceste chestiuni. Se bazează în special pe documentele pe care le-am identificat în arhive şi cuprinde mai ales perioada cea mai veche şi, desigur, listele actualizate ale membrilor actuali ai baroului. Urmează să completez acest prim volum, pentru că, închizându-se Arhivele Naţionale timp de un an de zile, cu ocazia mutării lor, a trebuit să opresc cercetările. Urmează să continui când se vor deschide din nou. Am foarte multe documente pe care le-am identificat în Arhivele Naţionale, dar nu am apucat să le parcurg încă”, a mărturisit avocatul Stefan Herchi.

Două barouri

Puţini sunt acei care ştiu că în Bihor au existat două barouri de avocaţi: unul la Oradea şi altul la Beiuş. În studiul său, profesorul orădean va prezenta istoricul celor două barouri şi informaţii despre avocaţii beiuşeni.

,,Un fapt interesant este acela că, în perioada cedării Ardealului, între 1940 şi 1945, în Bihor au funcţionat două barouri: cel de la Oradea, care era sub stăpânirea maghiară, şi Baroul din Beiuş, unde s-au refugiat acei avocaţi care au rămas în România. Practic, au existat două barouri. Pe urmă a fost o interesantă luptă între cele două barouri. S-a pus problema reunificării. Evident, Beiuşul nu a dorit. S-a dus o luptă aprigă pentru păstrarea Baroului Beiuş. În cele din urmă, nu s-a putut şi s-au reunificat, prin ’45-’46. În lucrare dau lista membrilor Baroului Beiuş care au funcţionat în perioada respectivă, inclusiv decanul, activităţi interesante din viaţa avocaţilor şi a baroului”, precizează unul dintre puţinii doctori în Drept din Bihor.

Un alt aspect inedit pe care avocatul îl evidenţiază în lucrarea sa sunt jurămintele de credinţă ale avocaţilor.

,,Foarte interesant este modul în care a evoluat acest jurământ faţă de rege, faţă de Antonescu. Conţinutul jurământului arată şi starea socială. La unii, respectai legea şi pe rege, dincolo, respectai ordinele primite. Lucruri interesante vor putea fi descoperite în lucrare”, promite avocatul.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !