Prima premieră a Trupei Szigligeti

De Camelia Busu
Regizorul Bálint Botos
Regizorul Bálint Botos
Prima premieră a stagiunii, „Lila ákác (Salcâm în floare)” de Szép Ernő, este pusă în scenă de Bálint Botos.

Trupa Szigligeti invită publicul spectator la prima premieră a stagiunii 2019/2020. Aceasta va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 19:00, în sala Studioului Szigligeti. Este vorba despre spectacolul „Lila ákác (Salcâm în floare)” de Szép Ernő, adaptarea la scenă a celui mai cunoscut roman al autorului maghiar din secolul al XX-lea. Scenariul este realizat de Sándor Guelmino.

Spectacolul este montat de regizorul Bálint Botos, care semnează și regia apreciatului spectacol „Platonov”. Acesta s-a născut şi a crescut la Salonta. A studiat actorie la Târgu Mureş, iar mai târziu, regie la Cluj-Napoca. A activat în Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, a colaborat cu trupa clujeană independentă „Váróterem Projekt”, cu Teatrul Studio „Figura” din Gheorgheni, timp în care a predat şi la Departamentul Maghiar de Teatru al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la specializarea actorie. Bálint Botos a mai pus în scenă, la Bucureşti, „Promisiunea unei vieţi frumoase (din cauza lui Cehov)” la Teatrul Nottara, spectacolul „Zero” la Godot Cafe-Teatru şi „Vermine Radiante” la Teatrul Excelsior.

Un spectacol epic

Drama romantică îl are în prim plan pe Csacsinszky Pali (Sebestyén Hunor), care, plin de nostalgie, își aduce aminte de iubirile din tinerețe, din Budapesta, de la începutul secolului trecut. Tóth Manci, croitoreasa care visează să devină primadonă, și desfrânata doamnă Anume trăiesc în două lumi diferite.

Una are sentimente pure și oneste, pe când pentru cealaltă, dragostea nu înseamnă decât un capriciu trecător. Tânărul, sfâșiat între cele două femei, trece prin cele mai intense emoții ale dorinței, ale suferinței și ale dezamăgirii.

„Când Csacsinszky Pali și Manci Tóth discută despre dragoste, băiatul își explică sentimentele cu următoarea replică: «Eu aparțin fanteziei mele. Fac curte fantomelor. Mă îndrăgostesc de himere». Cred că aceste fraze mi-au oferit cheia spectacolului. Prind viață amintirile unui bărbat care caută cale de scăpare din realitate, în mod cât se poate de conștient.

Textul este o adaptare realizată de Sándor Guelmino după romanul «Lila ákác» de Ernő Szép și drama omonimă semnată tot de autor. Deoarece în această versiune, există părți în care protagonistul se adresează direct spectatorului, la fel cum se întâmplă în roman, când povestitorul îi vorbește direct cititorului, a rezultat o dramaturgie care oferă niște posibilități foarte interesante, transformând, de fapt, această piesă deosebit de poetică, dar cu o ironie strălucitoare, într-un spectacol epic”, explică Bálint Botos, pentru szigligeti.ro.

Scenografia spectacolului este semnată de Bajkó Blanka Alíz, iar coregrafia de către Györfi Csaba. Joacă actorii: Román Eszter, Sebestyén Hunor, Tasnádi-Sáhy Noémi, Kardos M. Róbert, Kovács Levente Jr., Gajai Ágnes, Fábián Enikő, Molnár Júlia, Hajdu Géza, Kiss Csaba, Balogh Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Kocsis Anna. Márkó Ernesztó Lajter este student al Universității de Arte Târgu-Mureş, alăturându-se pentru acest spectacol actorilor trupei Szigligeti.

După premiera spectacolului, care va avea loc în 26 octombrie, publicul va mai avea posibilitatea să îl vadă în 27 octombrie, 10 noiembrie, respectiv 11 noiembrie, toate spectacolele începând de la ora 19:00. Bilete se găsesc la casieria teatrului, dar și online, pe www.biletmaster.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !